сряда / 4.10.2023 / 13:10

Warning: Undefined array key "undefined" in /home/vestbg/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_css_res_compiler.php on line 545

Warning: Undefined array key "undefined" in /home/vestbg/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_css_res_compiler.php on line 545

Warning: Undefined array key "undefined" in /home/vestbg/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_css_res_compiler.php on line 545

Warning: Undefined array key "undefined" in /home/vestbg/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_css_res_compiler.php on line 545

Земетресението в Турция е било предсказано само преди дни, ето кой и как го е направил

Дата:

По последни данни повече от 4800 души са станали жертви на земетресението в Турция и Сирия. Учените все още нямат възможност да предскажат подобни бедствия – но нидерландски изследовател успя да го направи, като дори посочи точната дата на земетресението, пише Глас нюз бг. 

Каква е тайната му и защо не е бил послушан?

Сегашните събития в Турция и Сирия показват колко уязвимо може внезапно да стане всичко, което е изградил човек.

Още по-важен въпрос е дали е възможно да се предотвратят последствията от подобни катаклизми в бъдеще и да се предупредят хората предварително за предстоящо бедствие?

Като правило между записването на силни подземни удари и първите прояви на земетресения на повърхността минава сравнително малко време.

Въпреки наличието на съвременни сеизмографи и други изследователски инструменти, днес учените не могат да определят предварително най-опасните зони по време на земетресения.

Въпреки че няколко дни преди бедствието в Турция, независимият изследовател от Нидерландия Франк Хугербитс прогнозира мощно земетресение в този регион.

Какво каза Хугербитс?

„Рано или късно този регион (южна централна Турция, Йордания, Сирия, Ливан) ще претърпи земетресение с магнитуд ~7,5“, написа Хугербитс в Twitter в петък, 3 февруари.

Ден по-рано той също така ретуитира публикация от Изследователския институт за мониторинг на сеизмичната активност, в която се казва, че „сериозна сеизмична активност може да възникне между 4 и 6 февруари“.

Тези прогнози се сбъднаха и в понеделник, 6 февруари, в Турция и Сирия станаха две земетресения с магнитуд 7,8 и 7,7.

„Сърцето ми е с всички, засегнати от голямото земетресение в Централна Турция. Както казах преди, рано или късно това трябваше да се случи в този регион, точно както преди 115 и 526 години. 

Тези земетресения винаги са предшествани от критична планетарна геометрия, която наблюдавахме на 4-5 февруари“, пише по-късно Хугербитс.

Авторът на тези туитове нарича себе си „изследовател на Геометричното изследване на Слънчевата система“, който се занимава с „наблюдение на геометрията между небесните тела, свързани със сеизмичната активност“.

Известно е, че Хугербитс няма научна степен, но се смята за ентусиаст и независим учен, който преди това многократно е правил прогнози за земетресения в други региони на планетата. Не всички се сбъднаха.

Според него данните на „планетарната геометрия“ преди няколко дни съвпадат с подобни показатели преди мощното земетресение в Калифорния през 1927 г.

Геоложката служба на САЩ (USGS) пише, че от 1970 г. само три земетресения с магнитуд над шест са се случили в радиус от 250 километра от сегашното земетресение. Най-големият от тях с магнитуд 6,7 се случи на 24 януари 2020 г.

Някои изследователи вече наричат ​​настоящите събития най-голямото земетресение в региона за последните 100 години.

Може ли да се предвиди земетресение?

Въпреки прогнозата на Хугербитс, служители на USGS казаха, че е невъзможно точно да се предвиди часът и датата на земетресението.

Преди това учените никога не са били в състояние да предскажат точно епицентровете на най-мощните земетресения. Настоящите инструменти ни позволяват само да определим вероятността от силно земетресение в определен район в рамките на няколко години.

USGS съобщи още, че епицентърът на земетресението се е намирал на около 33 км от турския град Газиантеп на дълбочина от около 18 км, а последиците от него са били усетени в Западна Азия, Северна Африка и Югоизточна Европа с жители на Ливан, Кипър, Гърция, Израел и Египет.

Както знаете, основната причина за земетресенията е движението на тектоничните плочи, което освобождава натрупаната енергия навън под формата на сеизмични вълни. На повърхността тези вълни могат да доведат до опустошителни последици.

„Това са динамични системи на дълбочина километри под земята.

 Понастоящем е невъзможно да се предвиди кога ще се случи земетресение по протежение на който и да е разлом и ще мине много време, преди да можем да го направим. 

Днес можем да идентифицираме региони, където смятаме, че бъдещи земетресения ще запълнят сеизмичния дефицит, така че най-добрият план за действие за населението е да се подготви за земетресения, за да минимизира ефектите“, обяснява физиката на земетресенията и изследователят по тектонична геодезия д-р Силвен Барбо.

Важно е също така, че учените все още не са се научили да разпознават сигнали, които могат да бъдат точни индикатори за силни земетресения.

В момента сред тези сигнали се анализират концентрации на газообразен радон, промени в електромагнитната активност, кривина или деформация на земната повърхност, геохимични промени в подземните води и дори необичайно поведение на животните .

Длъжностни лица от изследователския център на НАСА Еймс в Калифорния вярват, че компресията на скалите може също да създаде положителни електрически заряди в земята, което може да обясни необичайните електромагнитни сигнали преди земетресение.

Ето защо някои учени обръщат внимание и на електромагнитните сигнали, когато анализират и прогнозират земетресения.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Стадо овце изядоха 100 кг канабис в Гърция

Стадо овце изяде близо 100 кг канабис за медицински...

Разходите на САЩ в Украйна в четири диаграми

Съединените щати са вложили повече от сто милиарда долара...

Гърция под блокада заради мащабна стачка

Гърция е под блокада днес заради стачка в редица...

Напрежението ескалира! Полша поряза тежко Украйна заради вноса на зърното

Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви,...