понеделник / 5.06.2023 / 19:53

Земеделци блокират ГКПП Дунав мост и Йовково

Дата:

Земеделци от България и Румъния ще блокират границата от двете й страни с трактори в петък – 7 април, на две места – при граничните контролно-пропускателни пунктове Дунав мост –Русе, и Гюргево- Румъния, и Йовково край село Кардам – Негру вода, Румъния, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Земеделски кооперации от района също ще участват с техника. „На протеста ще присъстват и председатели на земеделски кооперации, които още веднъж ще кажат, че Брюксел трябва да спре вноса на стоки от Украйна”, заяви Кирил Комитов, председател на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа”. „Протестите ще започнат в 10 часа, като трафикът за ГКПП Йовково ще бъде блокиран за около час. След това по пътя ще се движи тежка земеделска техника”, добави Жекова. „Ще „стоварим” над 100 трактора, както и автомобили, защото колегите от Южна България, които ще се присъединят на протеста на ГКПП Йовково, ще пристигнат с коли. На „Дунав мост” ще има земеделци от Югозападна и Северозападна България”, обясни Жекова. „Земеделците от Румъния подкрепиха декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България, която е представена пред Европейската комисия”, каза още тя. „С този общ протест потвърждаваме категоричната си позиция за спиране на вноса на стоки от Украйна”, обясни Жекова. „Докато няма ясен отговор от Брюксел, тъй като през май предстои подновяване на регламента за безмитния внос от Украйна от Европейския парламент за още една година, ще предприемаме постоянно протестни действия, защото този внос убива бранша в България, Румъния, Полша, Унгария”, заяви Жекова. „Ние настояваме в държавите, които граничат с Украйна и в които най-много се усеща тежестта на този внос, да има различен механизъм от другите европейски страни. Транзитните коридори да бъдат реално такива, защото ние в България нямаме нужда от тази стока”, обясни тя.

Между 29 и 31 март зърнопроизводители от цялата страна бяха на границата със северната ни съседка при Кардам, Силистра, Русе и Видин с искане за прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз, защита на българското производство и реализиране на родната продукция на справедливи цени.

В Добрич зам.-министърът на земеделието Георги Събев заяви, че България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия са „най-големите потърпевши“ от този безмитен внос на украински продукти. „За нашата страна вносът на слънчоглед представлява сериозен проблем, а за другите – вносът на царевица и пшеница. И при нас има по-голям внос на пшеница от обикновено от Украйна, но при слънчогледа ситуацията е несравнима. В рамките само на една година ръстът на вноса е от над 20 пъти – от 37 000 тона през 2021 година до над 830 000 тона през 2022 г. Това е безпрецедентна ситуация за нашата страна. „, уточни той. Според Събев, коридорите за солидарност „ще продължат, докато военният конфликт продължава“,

В Добричка област пролетната сеитба започна. Много производители сеят със семена, взети на кредит от фирмите, защото нямат средства, признават те. В България за година се произвеждат около 2 милиона тона слънчоглед. Не повече от 5-10 процента от тях са реализирани до момента. По складовете залежават и около 4 милиона тона пшеница, новата реколта идва, а складовите помещения са пълни.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...