понеделник / 5.06.2023 / 19:22

Зърнопроизводители с нови блокади в страната (СНИМКИ)

Дата:

Зърнопроизводители с нови блокади в страната. Отново протест край ГКПП „Дунав мост“ при Русе, като протестиращите затвориха със земеделски машини движението в района на граничния пункт.

По думите им причина за недоволството, което изразиха и в края на миналия месец, е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“, липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

БТА

БТАЗатова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

БТА

БТА“Солидарни сме с румънските колеги, които излизат на общ национален протест. Идеята е Европа да ни чуе исканията. Не може държавите от източната част на Европа да понасят целия удар от внос на украинско зърно“, каза Милен Коев – председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“.

БТАПо думите му резултатите от срещата с президента Румен Радев са позитивни и държавата започва да влиза в своята роля. Костадин Костадинов – член на Националната асоциация на зърнопроизводителите и бивш неин председател заяви, че този натиск на пазара от вноса на украинска земеделска продукция е свалил прекомерно цените у нас.

„Половината от  слънчогледа, който е излязъл от Украйна е влязъл в България, а местният европейски слънчоглед, който е с гаранция за качество, стои по складовете“, каза той. Костадинов заяви, че в протеста участват 12 регионални асоциации към Националната асоциация на зърнопроизводителите, животновъди, овощари и пчелари.

БТАПротестиращите издигнаха транспаранти с надписи „Спрете геноцида на земеделието“, „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери“, „Българската земя храни българския народ“.

БТАВ знак на недоволство пчелари изгориха пчелен кошер. Милен Коев съобщи, че е предвидено протестът да продължи около три часа.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...