петък / 9.06.2023 / 4:07

Започва дело срещу България заради етикетите на минералните води

Дата:

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България във връзка с неизпълнението на задълженията ѝ по Директива 2009/54/ЕО относно експлоатацията и предлагането на пазара на натурални минерални води. Комисията счита, че българското законодателство не е в съответствие с правилата, тъй като то не забранява предлагането на пазара на натурални минерални и изворни води, които произхождат от един и същ извор, под повече от едно търговско описание, както се изисква от директивата.

Освен това, противно на правилата в ЕС, в българското законодателство не се изисква наименованието на извора да се посочва върху етикетите на минералните и изворните води.

Българското законодателство позволява също така да се използва обозначението „изворна вода“ за вода, която не отговаря на условията за използване на този термин. През юли 2020 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България, а през септември 2021 г. издаде мотивирано становище, с което прикани България да предприеме необходимите стъпки, за да се съобрази със законодателството на Съюза. След оценка на отговора на България на мотивираното становище Комисията стигна до заключението, че установените нарушения на Директивата не са отстранени.

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС и за това, че не е приложила в националното си законодателство правилата на ЕС за определяне на минимални национални цели за обществените поръчки за чисти превозни средства.

Крайният срок за прилагане на директивата беше 2 август 2021 г. Това още не е направено и създава риск да застраши постигането от страна на България на целите за обществените поръчки за периода 2021-2025 г. На 30 септември 2021 г. Европейската комисия изпрати официално уведомително писмо до България, а на 6 април 2022 г. изпрати мотивирано становище. Тъй като България продължава да нарушава директивата, Комисията реши да отнесе случая до Съда с искане за налагане на финансови санкции.

Европейската комисия също така реши да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС, тъй като не е приложила в националното законодателство на Директивата за Европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ). Това че не са приложени правилата за електронно пътно таксуване представлява пречка за оперативната съвместимост на електронните системи за пътно таксуване на държавите членки и за трансграничното прилагане на задължението за плащане на пътни такси в ЕС. Крайният срок за изпълнение на тази директива беше 19 октомври 2021 г. Комисията започна производство за нарушение срещу България през ноември 2021 г. и реши да изпрати мотивирано становище през май 2022 г.

Тъй като България и Полша продължават да нарушават задължението си да приложат директивата, Комисията реши да сезира Съда с предложение за налагане на финансови санкции.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...