петък / 9.06.2023 / 4:46

Западът убеждава Грузия да отвори втори фронт срещу Москва

Дата:

Западните страни се опитват да убедят Грузия да отвори „втори фронт“ срещу Русия във връзка със събитията в Украйна. Това заяви директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин по време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщава ТАСС.

„Забелязваме постоянни опити на Вашингтон, Брюксел и Лондон да убедят грузинското ръководство да отвори т.нар. втори фронт. Те виждат, че ситуацията на бойното поле не е в полза на Украйна“, посочи той.

Наришкин добави, че Западът се опитва да убеди Тбилиси, че сега е подходящият момент за опит да си възвърне контрола над Абхазия и Южна Осетия.

Грузия редовно обвинява някои западни политици (включително и украински), че се опитват да въвлекат страната във военен конфликт с Русия.

По-рано президентът Саломе Зурабишвили заяви, че смята спекулациите за „втори фронт“ за теория на конспирацията.

На 3 април грузинският премиер Иракли Гарибашвили посочи, че никой няма силата да спре военните действия в Украйна. В резултат на това, по негови думи, големи части от страната са превърнати „в тестова площадка“. Той подчерта, че планът на враговете на Грузия да „украинизират страната му“, т.е. да превърнат Грузия също в тестова площадка и да отворят „втори фронт“ срещу Русия, се е провалил. Гарибашвили заяви, че икономическият растеж и намаляването на инфлацията и бедността, наблюдавани в страната, биха били невъзможни без запазване на мира.

В края на февруари миналата година Гарибашвили съобщи, че страната му няма да се присъедини към санкциите срещу Русия предвид собствените си национални интереси. Решението му беше разкритикувано от властите в Украйна и членове на грузинската опозиция, които обвиниха грузинското правителство, че следва проруска политика и отказва да подкрепи Украйна.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Нов световен рекорд: Нигерийка готви в продължение на 100 часа без прекъсване

Нигерийски готвач постави нов световен рекорд за най-дългото време, прекарано в...

Лоша новина: МВФ алармира за фалита на САЩ и катастрофалните последици за световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за „много сериозни последици“...

Майка започна да храни 18-м. си бебе с щурци и…

Жителка на канадския град Торонто започна да храни 18-месечното...

8-годишно дете се изгуби в горите на Мичиган, хранело се със сняг и се крило под дънер

Осемгодишно момче, изгубено в отдалечените гори на Мичиган, оцеля...