петък / 22.09.2023 / 14:45

Зайкова разкри коя е най-голямата трагедия с парите ни, а има и нещо още по-страшно

Дата:

Заплатите на работещите в Националния осигурителен институт (НОИ) ще бъдат увеличени от 1 август с 15 процента – това стана ясно на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 година.

Това не е бюджет, това е проста аритметика, в която няма нито политика, нито реформи“, казва финансовият експерт Мика Зайкова и допълва:

“А без политика и реформи, не може да се създаде истински бюджет. Работата е там, че ги няма по простата причина, че самото правителство, което само преди два дена, се мъчеше да прави някакъв отчет за своята дейност, няма управленска програма“.

Според нея това се вижда и от изследването на Националния статистически институт – 75% от домакинствата не могат да покрият разходите си.

“Пенсионерите получиха 12% увеличение, но 90% от тях са под чертата, защото за издръжката на един човек са необходими 1204 лв.“, каза тя. 

За административна реформа и ефективно управление депутатите одобриха 297 млн. лева извънредно, като МВР получи 175 млн. лева.

“Депутатите утвърдиха и някои други увеличения. Те увеличиха парите за здравеопазване, но намалиха относителния дял на парите спрямо БВП за образование“, казва тя, цитирана от БНР.

Според експертът това демонстрира едно решение “без идея, мисъл и програма, а за реформи изобщо да не говорим“. Най-голямата трагедия е, че “човекът, който прави бюджет явно не знае как се прави бюджет“.

Най-страшното е, че ако наистина има ротация в това правителство, същият човек, със същия екип ще направи и бюджета за 2024 г. Това направо е контрапродуктивно, защото после като дойде правителството на Борисов, ще трябва да работи с този бюджет. 

В самата 3-годишна бюджетна прогноза няма идея за реформи. Трябва да се мисли компактно и с перспектива“, заявява експертът. 

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...