Всевластен ли е горският, или как по места цакат хората с дърва

Date:

Когато наближи зимата, дървата за огрев стават голяма тема. Хората искат да се подготвят за студените дни, но дали и как могат. Оказва се, че не е толкова лесно, нито толкова просто. А игрите на горските са добре познати. Около всяко село преди зимния сезон се обозначава район, от който хората могат да си добият дърва. Изключително добро намерение, но дали е осъществимо. Оказва се, че обикновено сечището, което е определено за хората и е на символични цени от горското стопанство, е обозначено в такъв горски район, до който няма достъп с автомобил. Я ще е в дере, я навътре в гората – така че да няма стигане. Също така се определят и дати, в които хората да могат да си вземат дърва. И можеш да сечеш само в тези дни. А то какво ще отсечеш, след като не можеш да стигнеш до сечището.

И точно тук е заровено кучето, както се казва.

След като хората не могат да стигнат до сечището, се предполага, че то си остава?
Не, не си остава. Горските са оборудвани с нужната техника, за да стигнат до сечището. И понеже хората не могат, горските се развихрят.

За да имаш право да сечеш в определеното сечище, трябва да фигурираш в списъка на кмета. Като се направи списъкът, се определя и нужното количество дървета, които се маркират с зелен печат, че са отредени за сеч. И когато човек отиде да си набави дърва, горският му дава превозен билет за определено количество. След това, на база този билет, на човека се издава касов бон, че е получил Х количество дърва на Х цена. По-долу прилагаме документ от фирма за доставени дърва. Къде е цената?

Какво се случва край Самоков

Около село Окол тази схема с труднодостъпната местност за добив на дърва е приложена. Цената на дървата, ако си ги вземеш сам, е 16 лева на кубик. Иначе фирми ти ги карат на 140 лева. Ако искаш?
Но след време се оказва, че мястото за сеч, което е определено за хората, е изсечено цялото. Но не и от хората от селото, защото те няма как да стигнат до сечището.

Тук идва втората игра. Кой как е отразил, че хората по списъка са си получили дървата. Списъкът е при кмета. Той знае кой е сякъл сам и на кой са карани дърва. Но отговаря ли това на истината. Това може да се каже, ако се извърши проверка.

Иначе разликата между 16 лева, ако сам сечеш, и 140 лева, ако ти ги докара фирма, реализира добра печалба. Въпросът е кой как иска да съблюдава за реда при горските. Или горските са всевластни. А схемата с отреждането на сечище в такъв район, до който няма достъп, не важи само за района на Самоков. Така е из цяла България.
Друг интересен въпрос е какво става, ако имаш върната гора, а горските леко „налазват“ в нея и бутат по някое и друго дърво. На кого да се оплачеш?

И какви бележки издават горските
Масова практика е на хората да се дават бележки за количество, но не и за цена. А това, разбира се, се прави цел. Когато такава бележка е издадена, и ако случайно се направи проверка, оправданието е, че това е „техническа грешка“. За стотици хиляди лева. Едно е на бележката да пише 16 – ако сам си добивал, а друго е 140 лева, ако са ти ги докарали. Но 140 лева не е удобно да се пише, защото на тази сума трябва да се плащат данъци.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...