четвъртък / 30.11.2023 / 12:50

Водолази заснеха най-отровното същество по Черноморието

Дата:

Най-отровното създание в Черно море беше заснето от водолази край Созопол. Клипът беше публикуван на Фейсбук страницата на Sub Diving.

„Натъкнахме се на най-отровната риба в Черно море – Морският дракон! Запомнете я и нея докосвайте, тя се спотайва заровена в пясъка и дебне някоя малка рибка, за да се нахрани! Ето за това се учим във водолазният курс, да внимаваме по време на водолазното спускане и да държим във всеки един момент перфектната плавучест!“, пишат водолазите.

От коментарите става ясно, че опасната риба може да бъде срещната и на гръцките плажове чак до Кипър.

Оказва се, че доста хора са пострадали от нея и заплаха в никакъв случай не е за подценяване.

„Тази риба ме прободе в Гърция на плиткото на охраняем плаж. Болката е много силна пареща, като че ли ти инжектират киселина. Зачервява се и се подува много бързо, като пълзи към здрава тъкан пред очите ти Стигнах до Бърза помощ. Лекувах се два месеца с антибиотици, обезболяващи и противоалергични. Ако не се реагира бързо прави невропаралитични трайни усложнения, когато е убола дълбоко. Това ми казаха и гръцките и българските лекари, аз също съм лекар.

От тогава само с обувки за вода в Гърция щом сме на плаж Но от българската болница ми казаха, че всяка година има и тук усложнени пострадали от нея! Пазете се, боли много и продължително!“, пише Петя Попова.

„Като потърпевш ще кажа само че бях във реанимация със опасност за живота след 4-5 часа агонизираща болка във приморско след 4 вливки на орбазон, без резултат карат ме във окръжна Бургас където колабирам във 5h и се събуждам във 23h докторите казват че ако е била лявата ръка сега щях да съм спомен сега съм със трайно увреждане на ръката така че изцепки от сорта мен ме е удряло не е нищо особено ги прескочете. И ще ви кажа сам още нещичко за самата болка сложете ръката под един валяк и много бавно ви мачка и нищо не може да направите. Но няма страшно вие пак си вярвайте“, обяснява и Ерол Алиев.

„Морския дракон го прави опасен това, че се крие в пясъка на плитчините и често хората го настъпват. За съжаление дракона не е най отровната рибка в Черно море. Има една риба, нарича се СКОРПИТ и е адът на повечето рибари. Често се лови в мрежите, много повече бодли и шипове от дракона и в пъти по отровна. В този ред на мисли ще ви кажа, че дракона се чисти и се яде… Въпреки отровата си. Съветвам ви да се къпете с неопренови обувки за плаж“, допълва Людмил Русев.

Мнозина пък се хвалят, че хващат и готвят рибата, която била много вкусна. Трябвало само да се внимава със страничните шипове.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...