Внимание! Разпращат фалшиви призовки от името на полицията

Date:

Хакери разпращат фалшиви призовки от името на полицията, съобщава БНТ.

За да изглеждат автентични, в тях се споменават имена на магистрати и полицаи. Този вид измами действат още от 2021 г. Една от фалшивите призовки е засечена през ноември миналата година.

Използвани са отличителни знаци на полицията, както и фалшифициран подпис на директора на Националната полиция. Измамниците заплашват дори с арест.

В случая хакерите попадат на жена, която работи като учител. Оказва се, че на компютърът ѝ е имало записи с ученици, които са направени автоматично от системата, използвана по време на дистанционното обучение, а през лятото жената загубила личния си лаптоп във влака София-Бургас. Мисълта, че някой може да е злоупотребил с данните от компютъра, изплашила още повече набелязаната жертва.

Последвала кореспонденция между двете страни. Представящите се за полицаи обяснили, че наказанието е до 2 години затвор и глоба между 700 000 и 900 000 лева. Случаят обаче можел да се реши и по друг начин, без последици – чрез извънсъдебно споразумение, при което поискали 19 500 лева.

“Това не е документ, който е издаден от ГДНП и българските правоохранителни органи. Това е нещо, което не поражда никакви правни последици. Това до голяма степен създава една психоза между хората. Текстовете от НК, които са изписани вътре в тази призовка не съответстват на престъпленията, които са визирани в Наказателния кодекс на Република България”, заяви главен комисар Атанас Илков – директор на ГДНП.

Подобни измами са засечени още в края на 2021 г. Тогава от киберотдела на ГДБОП установяват, че акаунтът, от който се изпращат призовките, се намира извън територията на България и ЕС. Той е бил блокиран, но физическият извършител не е бил открит.

“Няма конкретна организация. Хакерите избират на случаен принцип хиляди имейли. Има специални листи с компрометирани бази данни. Изваждат само българските имейли. Разпращат десетки хиляди имейли с подобен текст, като се надяват някой да клъвне”, заяви Владимир Димитров – началник на звено „Киберпрестъпност” ГДБОП.

Увеличават се и случаите, свързани с подмяна на банкови сметки при междуфирмена кореспонденция. Най-актуалната измама в момента са капаните за удвояване и утрояване на криптовалути чрез посредници. Целта е жертвите да инвестират в платформи, които накрая се оказват фалшиви и изчезват. Практиката показва, че до арести и съд се стига рядко. Причината – в повечето случаи хакерите действат от държави извън ЕС.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...