петък / 9.06.2023 / 3:56

Веригите го закъсаха, ето какво се случва в хипермаркетите в цяла България

Дата:

Веригите у нас масово закъсаха за персонал. В момента се търсят магазинери за 3 бона заплата, показало проучване на „Телеграф“. Дефицит има на касиери, продавачи, помощник-управители, както и на сервитьори и шофьори. Най-много свободни работни места има в супермаркетите.

Надница

Най-висока е надницата, която се предлага за помощник-управителите в хипермаркетите. До 3300 лв. стига заплатата им, като сред изискванията е висше образование и компютърна грамотност. Ще ви наемат на подобна позиция, ако сте имали поне 2 години опит в сферата на бързооборотните стоки. За касиерите и продавачите зад щандовете във веригите не се изисква висше образование, а заплатата е над 2100 лв.

Единственото условие е да сте усмихнат и любезен с клиентите, посочват работодатели. В друга верига дават около 1800 лв. и се изисква единствено основно образование.

В повечето хипермаркети дават на служителите си отделно от месечното възнаграждение ваучери за храна и безплатен топъл обяд на работното място. Въпреки това трудно се намират желаещи да продават сирена и маслини зад щандовете, както и да подреждат регалите, споделиха управители на вериги.

Дефицит

Освен на служители във веригите има дефицит и в сферата на туризма. Най-много се търсят бармани и сервитьори. Причината е, че много от тези кадри заминават да работят в чужбина за повече пари. В момента има много свободни позиции за работници в заведения и в София, и по курортите на морето.

Сред предложенията е позиция за сервитьор в ресторант градина в столицата. Работи се на смени, а заплатата е 3000 лв. месечно плюс бакшиши. Търсят се и много международни шофьори. За превозвач с категория Е+C дават по 35 стотинки на изминат километър, като разстоянието е България – Австрия, но допълнително се пътува и до Чехия, Унгария, Словакия, Германия, Нидерландия, Франция и др.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...