събота / 10.06.2023 / 2:58

Увеличават производството на популярен модел самолет

Дата:

Европейската аерокосмическа корпорация Airbus SE планира да увеличи производството на своите популярни теснофюзелажни самолети през 2023 г. въпреки продължаващите предизвикателства във веригата за доставки.

„Компанията възнамерява да увеличи производството на лайнери от семейството A320 до 65 на месец до началото на 2024 г. от сегашните приблизително 50 самолета на месец“, каза главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори.

Преди това производителят на самолети се надяваше да увеличи производството с по-бързи темпове, но в средата на текущата година преразгледа етапите на плана поради проблеми в логистиката.

В същото време Airbus не възнамерява да спира разширяването на производството: планът му включва производството на 75 самолета на месец до 2025 г. Това ще помогне на компанията да отговори на нарастващото търсене. По-рано Airbus каза, че няма капацитет да приема нови поръчки за A320 до 2028 г.

Ситуацията в най-слабото звено във веригата за доставки, свързана с доставката на двигатели, се е подобрила. Доставчици на Airbus – General Electric Co. и Pratt & Whitney (собственост на Raytheon Technologies Corp.) започнаха да изпълняват задълженията си. В резултат на това броят на самолетите в производство, чакащи своя двигател, спадна до 10 в края на третото тримесечие от 30 в средата на годината.

Airbus обаче не се надява, че тези проблеми ще бъдат напълно решени през следващата година поради ограниченията в доставките на суровини и недостига на работна ръка. „Имаме много компоненти, идващи със закъснение. Ситуацията няма да се стабилизира до средата на следващата година или може би дори по-дълго“, каза Фори.

Airbus обаче запази производствената си прогноза за тази година от 700 самолета. В края на септември авиопроизводителят е произвел 437 самолета.

През третото тримесечие компанията е увеличила нетната си печалба с 65% – до 667 млн. EUR, приходите – с 27%, до 13,31 млрд. EUR. От началото на 2022 г. капитализацията на Airbus е намаляла с 2,5%, до 83,56 млрд. EUR.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Определен брой крачки на седмица пазят сърцето, ето колко

Изследвания сочат, че изминаването на 8000 или повече крачки...

Искате да емигрирате? Това са страните, в които е най-лесно да започнеш нов живот

Да пътуваш в чужбина като турист е едно, но...

Шокираща промяна: Собствениците на нови автомобили няма да ги притежават, но ще ги плащат, по настояване на зелените в Европа

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес...

Григор Димитров потвърди, че има връзка с красавицата Мадалина

Часове след достойната загуба на Григор Димитров от Новак...