Увеличават производството на популярен модел самолет

Date:

Европейската аерокосмическа корпорация Airbus SE планира да увеличи производството на своите популярни теснофюзелажни самолети през 2023 г. въпреки продължаващите предизвикателства във веригата за доставки.

„Компанията възнамерява да увеличи производството на лайнери от семейството A320 до 65 на месец до началото на 2024 г. от сегашните приблизително 50 самолета на месец“, каза главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори.

Преди това производителят на самолети се надяваше да увеличи производството с по-бързи темпове, но в средата на текущата година преразгледа етапите на плана поради проблеми в логистиката.

В същото време Airbus не възнамерява да спира разширяването на производството: планът му включва производството на 75 самолета на месец до 2025 г. Това ще помогне на компанията да отговори на нарастващото търсене. По-рано Airbus каза, че няма капацитет да приема нови поръчки за A320 до 2028 г.

Ситуацията в най-слабото звено във веригата за доставки, свързана с доставката на двигатели, се е подобрила. Доставчици на Airbus – General Electric Co. и Pratt & Whitney (собственост на Raytheon Technologies Corp.) започнаха да изпълняват задълженията си. В резултат на това броят на самолетите в производство, чакащи своя двигател, спадна до 10 в края на третото тримесечие от 30 в средата на годината.

Airbus обаче не се надява, че тези проблеми ще бъдат напълно решени през следващата година поради ограниченията в доставките на суровини и недостига на работна ръка. „Имаме много компоненти, идващи със закъснение. Ситуацията няма да се стабилизира до средата на следващата година или може би дори по-дълго”, каза Фори.

Airbus обаче запази производствената си прогноза за тази година от 700 самолета. В края на септември авиопроизводителят е произвел 437 самолета.

През третото тримесечие компанията е увеличила нетната си печалба с 65% – до 667 млн. EUR, приходите – с 27%, до 13,31 млрд. EUR. От началото на 2022 г. капитализацията на Airbus е намаляла с 2,5%, до 83,56 млрд. EUR.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...