Ураганен вятър в София: Паднали дървета, затиснати коли и пренасочени полети

Date:

Паднали дървета, затиснати коли, задръстване и хаос, пренасочени и закъснели полети – това е равносметката към момента на ситуацията в София заради силния вятър.

В столицата е в сила оранжев код за опасно време. 

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината са получили десетки сигнали

„Имаме над 60 сигнала само за паднали дървета. Има паднали билбордове и огради. На терен има осем аварийни екипа. Работим съвместно с пожарната”, заяви Павлин Стефанов от Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

Най-много са сигналите от районите „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централната градска част.

Огромно дърво падна и на столичния булевард “Цариградско шосе” срещу Полиграфическия комбинат и препречи движението в лентата за хотел Плиска. Движението бе затруднено, образува се огромна тапа. 

дърво Цариградско шосе

Георги Димитров

дърво Цариградско шосе

Георги Димитров

Цариградско шосе дърво

Георги Димитров

От аварийните екипи заявиха още, че има паднало дърво от двора на 193 ОДЗ в двора на 21-во училище, но то ще бъде нарязано. 

„Хората, върху чиито автомобили е паднало дървото, чакат да бъдат освободени. Няма скъсани кабели и жици”, подчерта Стефанов.

Огромно дърво е паднало и е смазало кола и до Българската телеграфна агенция. 

вятър коли София

Георги Димитров

вятър коли София

Георги Димитров

Паднала е и изолацията на 45 ОУ в ж.к. “Св. Троица”.

По нареждане на СДВР е отцепено движението около хипермаркет ХИТ “Младост” поради наклонен строителен кран в близост. Движението се извършва двупосочно по бул. „Ал. Малинов“.

Има сигнали и за паднал светофар в “Младост”3.

За момента няма информация за пострадали хора.
Ураганният вятър нанесе щети и в Ботаническата градина на БАН, съобщиха от институцията във Фейсбук профила си и дори обявиха дарителска сметка. Изпочупени са част от стъклата на оранжериите и някои от растенията са наранени. 
От Столична община напомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си. Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, призовават от СО.

летище София

iStock

Силният вятър в София причини закъснения в полетите на летище София и пренасочване на самолети, съобщи БТА, цитирайки пресцентъра на летището.

Пет самолета са пренасочени за кацане на летището в Пловдив заради силния вятър в София. Така са преценили пилотите. Два самолета кръжаха над София и чакаха вятърът да се успокои, за да кацнат, уточниха от аеропорта. Полет на румънските авиолинии се връща в Букурещ, също заради силния вятър.

Летище София е отворено и работи в условия на силен вятър. Това означава, че капитаните на самолетите решават дали ще успеят да осъществят кацане, или не, и взимат решение дали да кръжат над София в изчакване да се успокои вятъра, или да се насочат към други летища, обясниха от аеропорта. Гражданите могат да се информират за полетите на сайта на летището

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...