неделя 2 април 2023 | 12:29

УМБАЛ – Бургас застрашена от фалит и закриване

Дата:

Гръбнакът на областното здравеопазване в Бургас в лицето на УМБАЛ – Бургас, е застрашен от фалит и закриване. За това алармира в отворено писмо до Президента, Министър председателя, Министъра на здравеопазването, Управителя на НЗОК и Председателя на УС на Българския лекарски съюз, ръководството на областната болница и всички лечебни заведения в града.

Това ще се случи, ако бъде допуснато разкриването на още 330 легла за нови медицински дейности на частната болница в гр.Бургас „Сърце и мозък“. Практически голяма част от тях дублират вече съществуващи дейности, каквито има в областното лечебно заведение и другите болници в града. По този начин частната болница ще изтегли всички специалисти при себе си и държавнoто лечебно заведение ще остане без кадрови ресурс.

„Абсолютно недоумение буди факта, че при наличието на вече утвърдена Национална здравна карта при която потребностите на населението за извънболнична и болнична медицинска помощ са вече определени и планирани за област Бургас и гр. Бургас, се допуска разкриване на ново лечебно заведение“. Необясним е и факта, как е позволено на МБАЛ „Сърце и мозък“ да извършват нова медицинска дейност с още 330легла, тъй като видно от справка на РЗОК, е установено, че леглата във всички лечебни заведения остават незапълнени. Исканото увеличение на легловата база от МБАЛ „Сърце и мозък“ с още 330легла е необосновано и нелогично, както и вредно за всички лечебни заведения в региона“, се казва в Отвореното писмо на УМБАЛ – Бургас, което е подкрепено от всички частни лечебни заведения в града.

Според последни данни на РЗОК Бургас към 10.10.2022 броя на болничните легла за активно лечение по договор с НЗОК са 3099, като от тях са заети 1454, а 1645 са незаети. От данните е видно и че МБАЛ „Сърце и мозък“ в момента имат 330легла, а незаети са около 149 от тях.

Това е ясен показател, че не трябва да бъде разрешено увеличението им на леглата, защото не е потребно и необходимо. При едно евентуално разрешение ще се достигне до практически фалит на областната болница.

Държавното и частно здравеопазване в областта вървят ръка за ръка, но запознати твърдят, че ако областната болница-структура, която е „гръбнак“ на здравеопазването, фалира и бъде закрита, заради разрешение на „Сърце и мозък“ за нови дейности и легла, това ще е пагубно и за специалистите, и най-вече за пациентите.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...