понеделник / 5.06.2023 / 20:24

Става напечено: Карадайъ каза ще подкрепи ли ДПС кабинет на ГЕРБ и отговори на Гешев!

Дата:

Започна срещата между кандидата за премиер на партия ГЕРБ Мария Габриел и представители на Движението за права и свободи (ДПС), начело с лидера й Мустафа Карадайъ.

Срещата се провежда в зала „Запад“ на Народното събрание.

От страна на ГЕРБ на срещата присъстват и лидерът на формацията Бойко Борисов, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС Румен Христов.

„Има необходимост от цялостна правосъдна реформа. Искам да ви благодаря на първо време, че още миналата година се срещнах с ваши представители и проведохме разговор за бъдещето на България“, поде Мария Габриел.

„Както казаха вашите представители – различията са богатство. Споделям това мнение напълно. Според мен е важно да поговорим и за формата на правителството. Заставам пред вас, с предложението за експертно правителство с ясен мандат и политики“, каза тя.

„Благодаря и аз за възможността да се видим. Вече поредна среща между двете партии и първа официална среща, за да се търси формула за изход от политическата криза на база приоритети, които биха ни обединили. Крайният резултат от това е редно да бъде редовен кабинет“, поде Мустафа Карадайъ.

Той призна, че формацията му е обещала още преди изборите да направи всичко възможно, за да има изход от политическата криза.

„След ковид, на база войната при нашите комшии, има редица криза, които чакат своите решения. Преди да преодолеем политическата криза обаче, няма как да решим останалите“, каза той.

Карадайъ призна, че според него в момента отговорността на ГЕРБ е по-голяма за съставянето на редовен кабинет.

„Ние от ДПС поехме ангажимент пред българските избиратели по няколко теми, които искам да повторя пред вас по начина, по който ние сме ги поели. Ние поехме ангажимент, че тези теми ще ги поставим като приоритети на масата на диалога за формиране на мнозинство в НС, което да излъчи редовен кабинет“, добави той.

Спиране на прогресивното обедняване, ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от ЕС, предвиден за България, подкрепа на уязвимите групи от населението, достъпно здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за бизнеса, устойчиво законодателство, съдебна реформа, включително и промени в Конституцията, незабавно стартиране на стратегическия план за развитието на земеделието, подкрепа за малкия и среден бизнес“, каза Карадайъ.

Според него има нужда от редовен кабинет.

Бих искал да поздравя политическа партия ГЕРБ с номинацията на кандидата за министър-председател. За да решаваме проблемите на хората, имаме нужда от инвестиции. От 2007 година насам основните инвестиции в България са на база на европейските средства. В момента България закъснява с оперативните програми, с плана за възстановяване и устойчивост, с плановете за преход. Грубо казано, около 60 млрд. лева, заделени в Брюксел за България от 2020 година, в средата на 2023 година една стотинка не е отишла целенасочено“, каза Карадайъ.

Според него е важно профилът на кабинета да е точно европейски и брюкселски.

Мария Габриел изслуша всичко казано от Карадайъ и му благодари, че изпълва диалога със съдържание и отговорност.

„Изключително съм ви благодарна и за очертаните общи приоритети като база“, каза тя.

Борисов предложи с екипи занапред да се търсят още допирни точки. Така завърши срещата.

След нея лидерът на ДПС говори пред медиите. За думите на главния прокурор Иван Гешев, че е „учуден от позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция. Не са ми оставили впечатление, че биха взели безпринципни решения“ и скъсаната му оставка, Карадайъ заяви: „Оставката е личен акт”. 

„Когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, чието разделение е гарантирано от Конституцията, нашата позиция винаги е била принципна. Не става въпрос за персонални оценки“, заяви Карадайъ.

Припомняме, че в неделя Габриел даде заявка, че на срещата ще предложи да бъде съставено експертно правителство със срок от една година.

От втората по големина политическа сила в парламента – „Продължаваме промяната – Демократична България“, обявиха, че няма да дадат подкрепата си за правителство с първия мандат, но след срещата с Габриел съобщиха, че ще решат дали да дадат подкрепата си за правителство с мандат на ГЕРБ във вторник.

Припомняме, че по-рано в понеделник Мария Габриел се срещна и с лидера на БСП – Корнелия Нинова. Двете говориха по политики, а социалистката я увери, че във вторник ще й каже какво е решението на Столетницата относно подкрепата за експертния кабинет на ГЕРБ. 

В днешния ден предстои Мария Габриел да се срещне и с представители на ИТН. 

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Разбра се кой е дал на Гешев да стопанисва имота в Боровец СНИМКИ

„Главният прокурор ползва като лична т.нар. Регентска къща в...

„Политико“ гърми: Тази българска красавица сменя Мария Габриел СНИМКА

Името на евродепутатката от ЕНП Ева Майдел се спряга...

Борислав Сарафов даде Иван Гешев на прокурор

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев....

Сарафов отговори на Гешев, разкри за бронираните му коли, имотите му и разследването срещу Борисов 

Трябва да внимаваме като вадим кирливите си гащи. Веднага...