петък / 9.06.2023 / 4:57

Статистика от камерите: Стотици шофьори карат по столичните булеварди с между 130 и 180 км/ч.

Дата:

Между 80 и 100 хил. са засечените превишения на разрешената скорост в столицата всеки месец, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. На извънредното заседание на Столичния общински съвет за безопасността на пътя кметът представи данни, получени след анализ на информацията от камерите на Столичната община за контрол на скоростта, разположени на територията на общината.

„Статистиката, която събрахме е смразяваща“, отсече градоначалникът.

След инцидента на бул. „Черни връх“ общината постави 32 радарни табла за скорост – от една страна, шофьорите да имат възможност за самоконтрол, а от друга, за да събираме информация, по която полицията да може да организира и насочва по-добре своите сили за контрол, добави Фандъкова.

Само през камерите на общината са засекли няколко рекордьори по висока скорост – 198 км/ч по бул. „България“160 км/ч по бул. „Ал. Малинов„, 153 км/ч по бул. „Черни връх“154 км/ч по бул. „Сливница“, 159 км/ч по бул. „Т. Александров“.

„Това са „рекордите“ само за април – но не става дума за шампиони, а за потенциални убийци“, коментира още кметът.

Тя цитира данни, според които през април радарите на Столичната община са засекли 30 шофьори, които са шофирали с над 130 км/ч по бул. „Т. Александров“ при кръстовището с бул. „Вардар“; 20 шофьори са карали с над 180 км/ч по бул. „България“ при ул. „Флора“; 21 автомобила са минали с над 130 км/ч по бул. „Черни връх“ и 35 шофьори са карали с над 130 км/ч по бул. „Сливница“ при бул. „Инж. Ив. Иванов“.

„Недопустимо е да продължим да гледаме стягащите сърцата изповеди на майки и бащи по телевизиите, и да не променим черната статистика. Това не са числа, а лица, мечти и животи, които са отнети“, посочи Фандъкова.

Тя съобщи, че Столичната община е поела ангажимент пред „Пътна полиция“ да подготви проекти и да постави стълбове за монтиране на камери на четири конкретни точки. Местата са избрани по брой регистрирани нарушения и инциденти (на бул. „Черни връх“, бул. „Ал. Малинов“, бул. „Цар Борис III“ и на Околовръстния път).

Фандъкова заяви, че във второ Народно събрание се предлагат промени в Закона за движение по пътищата, които да позволят в контрола по пътищата да се използват изграждани от общините системи за видеонаблюдение. Кметът очаква това да бъде приоритетен закон и да се гледа като първи в парламента.

„Предлагаме още местната власт да се включи и във връчването на фишовете при предоставяне на административни услуги – защото наказанията са ефективни, когато са неизбежни“, посочи столичният кмет.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...