четвъртък / 30.11.2023 / 13:22

Старо военно летище се намира на дъното на този български язовир

Дата:

Името на град  Доспат означава „Приятел на пътя”. Това гостоприемство на община Доспат се вижда и усеща от влизането на тeриторията ѝ.

Чудно красива природа от всички страни, чешми на главния път, някои от тях с места за отдих и отмора, чист въздух…  Кътче от Рая!

Извори – история, традиция, занаяти, събори.  От тук идва енергията за туризъм, спорт и почивка. Въздух и извори. Енергията идва от въздуха, от изворите – водата от чешмите, от красотата на града и природата, от местното население, от храната от екологично чистите  продукти, от спокойствието, пътуването и свободното време прекарано в Доспат!

Община Доспат е разположена в Западни Родопи на около 200 км от столицата София и на 86 км от областния център Смолян, в най западната част на Смолянска област. На изток община Доспат граничи с общините Борино и Девин, на запад с общините Сатовча и Гоце Делчев, на север с Пещера и Велинград на юг землищната граница на общината съвпада с държавната граница на страната с Гърция.

Язовир „Доспат” е най – голямото богатство за градчето и региона. Разположен на 1200 м надм. височина, площта му е 22,1 км и е сред най- големите по площ и обем в България.

Част е от Каскадата „Доспат – Въча”, в която е основния водоем на нейното първо стъпало и изпълнява ролята на многогодишен  изравнител. Язовирът е дълъг 19 км и широк около 3 км разположен в посока северозапад – югоизток в землищата на градовете Доспат и Сърница, които са свързани с живописен път, минаващ по североизточния му бряг.

Строежът на язовир Доспат започва през 1961 година, но през 1967 година е пуснат в действие. За да може да се изгради, селата Орлино и Бърдуче от западната страна на реката, както и село Арнудли от източната, са били евакуирани. Язовир „Доспат“ е погълнал три села и плодородните им земи, на които се отглеждали житни култури.

През 1933 година там е имало военно летище, построено от германците, което е погълнато от строежа на язовира. Сега може да се види само част от хамбара му. Намирало се е в залятото землище на Орлино и е използвано през Втората световна война.

Язовир Доспат има плаващ информационен център – понтон, който може да се използва и за риболов, той е един от язовирите рай за улов на риба, за разходка с лодка и наслада на природата, като е първенец по улов на пъстърва.

Бреговете му са изключително приятни, леки и не стръмни, което позволява да се къмпингува.

Той е вторият по големина язовир у нас.

Тъй като град  Доспат и язовир Доспат се намират на голяма надморска височина от 1200 до 1380 метра до голяма степен това обуславя и времето там.

Огромно е влиянието на река Доспатска, именно заради която зимата е сравнително мека, без да има огромни температурни амплитуди. Но за сметка на това пролетта настъпва късно, около края на април.

Също така лятото е прохладно, без да се достигат до т.нар. горещини.

Есента е мека, приятна и без обилни количества валежи.

Стената на язовир Доспат е от каменнонасипен път. Тя е дълга около 230 метра и висока 56 метра.

Местността Дъното на Доспат е оформен малък залив, където е и най-дълбоката точка на язовир Доспат. Там има разнообразие от риба. Можете да се качите на лодка и да се насладите на спокойните води на язовира. 

Панорамна площадка язовир Доспат се намира на метри след екопътека Почилена бърчина, като има отбивка за нея преди град Доспат. Има изградени по по пътя към нея чешма, възможност за паркиране на 2-3 коли, а на самата площадка беседка, за да отдъхнете. Гледката която се разкрива, е към язовир Доспат и ще ви накара да притаите дъх.

Местността Хановете е още една местност, която обгражда язовир „Доспат“ и се намира в близост до град Сърница. Там има много вили и красивите брегове на язовира позволяват, както да се разходите, така и на тишина и спокойствие да ловите риба.

Местността Орлино обгражда язовир Доспат. Тя е още едно подходящо място за разходка, за риболов, но и именно там са разположени множество хотели и почивни станции за отдих, насред гората и далеч от шума, пише „Топ Преса“.

Информационният център на язовир Доспат също е атракция, подобна на плаващите къщички на язовира Въча, защото е разположен насред язовира и е на понтон, в залив до вила Тихия кът. Там има изградена малка информационна зала и експозиция за защитения вид европейска видра. 

От тук може да наемете и каяк за разходка.

Риболовът на язовир Доспат е силно развит, което го прави едно от любимите места за рибарите.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...