петък / 22.09.2023 / 15:28

Спрете да наливате бирата по грешния начин

Дата:

Една студена бира – за мнозина от нас това е един от най-доказаните и работещи лекове срещу лятната жега. Бирата е вкусна, утолява жаждата и успокоява вътрешно.

Но все по-често се чуват коментари срещу нея – от бирата се подувал коремът и се появявало шкембе.

Колкото и парадоксално да звучи за някои проблемът в случая не е толкова в самата напитка, колкото в начина, по който се пие и по който се сипва.

В една бира има солидно количество въглероден диоксид, който е отговорен за газировката на бирата. И ако той не се освободи правилно, цялото това количество от газа отива директно в стомаха ни, където причинява подуване и дискомфорт.

Решението в случая се крие в това как се сипва бирата.

Макар пиенето от бутилка или от кутийка да изглежда като едно от най-естествените неща на света, експертите в бирения бранш са категорични – бирата трябва да се пие от чаша и трябва да бъде налята по правилен начин.

Някои даже стигат дотам да казват, че лошо сипаната бира може да провали цялото изживяване от напитката.

Какъв обаче е „правилният начин“?

Това всъщност е един не толкова сложен, но все пак доста прецизен процес, който изисква внимание и отношение към детайла. И първата стъпка започва още от самата чаша.

В случая говорим не толкова за избора на правилната чаша или халба, макар това също да е важно, колкото за това доколко чиста е самата тя.

Ако видите мехурчета, залепнали отстрани на чашата, това означава, че тя не е била измита достатъчно добре и по вътрешността ѝ има останали прах или остатъци от препарат. Това може да звучи маловажно, но не достатъчно чистата чаша може да промени вкуса, който получавате от питието си.

Вторият важен момент при чашата е това каква е температурата ѝ. За перфектното сипване на бира чашата трябва да бъде с идентична температура като тази на самата бира.

Или с други думи – между 4 и 7 градуса при лагер, между 7 и 10 градуса при ейлове и вайс бира и между 10 и 13 градуса при стаутове и по-плътни, тъмни бири.

Експертите в случая препоръчват чашите да се държат във вода с лед, за да се осигури достатъчно добра температура на стъклото. Разбира се, ако сте си у дома, това е по-трудно за постигане. В такива случаи просто изплакнете добре чашата със студена вода. Така ще гарантирате, че и тя е достатъчно чиста.

Идеята е, чашата да не е твърде топла, за да затопли сама бирата, нито да е твърде студена, за да убие вкусовите ѝ характеристики. Така че забравете фризера. Ако държите там чаши, нека са за мартини.Първо сипваме под ъгъл от около 45 градуса.

Снимка: iStock

Първо сипваме под ъгъл от около 45 градуса.

Ако сте постигнали тези елементи, следва и финалната част – самото сипване на бирата.

За целта наклонете чашата на около 45 градуса и започнете плавно да наливате течността по ръба ѝ. По този начин се гарантира, че няма да започне да се образува пяна още от самото начало.

Ако наливате бирата директно под 90 градуса ъгъл, в един момент в чашата ви ще има предимно пяна. А не това е целта.

Много хора избягват въобще образуването на пяна, тъй като я смятат за нещо крайно досадно и заемащо пространство в чашата. Това обаче не е така, тъй като пяната освен че освобождава излишния въглероден диоксид, помага на бирата да запази вкусовите си качества.А накрая изправяме чашата, за да се получи "калпак" от пяна.

Снимка: iStock

А накрая изправяме чашата, за да се получи „калпак“ от пяна.

За целта при сипване трябва да целим постигането на около два пръста пяна (около 3-4 см). Това се постига, като след като първоначално сме наливали под ъгъл от 45 градуса до към половината на чашата, след това я изправяме и доливаме останалото.

Така ще получите пълния вкус на напитката без опасността от излишно подуване и дискомфорт в стомаха.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Вижте на кои дати през септември ни удрят мощни магнитни бури

Септември 2023 г. се очаква да е период на...

Eто я колата, с която BMW ще промени автомобилния свят

Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Това е Изцяло...

Не изхвърляйте горчивата краставица, ето защо

Ако човек изглежда весел, красив, в добра форма, казват,...

Космически апарат събра сведения за произхода на слънчевия вятър

Наблюдения, извършени от космическия апарат "Солар Орбитър", хвърлят светлина върху произхода на...