понеделник / 5.06.2023 / 20:07

Слави Василев: Изборът между Бойко Борисов и Кирил Петков е трагичен

Дата:

„60% от хората продължават да не гласуват. Това не е радостно. Обаче е показателно, че по-голямата част от българите разбират колко отегчителен е политическият процес в България. Хората не гласуват заради оскъдното меню, празните приказки на партиите и абсолютната безизходица. От една страна Бойко Борисов, от друга – ПП, както и техните сателити, карат хората да не желаят да участват в този политически процес“.

Това каза пред БНР политологът Слави Василев.

И допълни, че това може да отрезви политиците и те да започнат да се държат по-сериозно, като осъзнаят тежката отговорност, която имат – да извадят България от незавидното положение, в което се намира.

„Доверието в политическата система е сривано с години. Хората не искат да участват в политическия процес, защото всичко е схема. Властта работи, за да може политиците да се настанят удобно в креслата в Министерски съвет и в парламента и да работят за собствените си интереси. Това хората го виждат“.

Той не допуска, че българските политици са способни да се прегърнат в името на това да вземат сериозни решения за България:

„Парламентарната форма на управление, която се основава на консенсус, на диалог и на разбирателство, в условията на българската политика не може да работи. Политическата класа трябва да влезе в по-сериозен дебат и да види, че парламентът има своята роля и място в подредбата на българските институции, но тя не е, за да създава едно монолитно мнозинство, което да излъчва Министерския съвет. Ако не се навлезе в този дебат, ще вървим от избори в избори, ще произвеждаме неустойчиви коалиции, а хората ще ходят все по-малко да гласуват. Партии като „Възраждане“ със сравнително елементарни слогани ще успяват да печелят все повече и повече кредит на доверие, защото политическият процес в България е фалирал“.

По думите му изборът между Бойко Борисов и Кирил Петков е трагичен, но е факт, че между кюлчетата с пачките и некомпетентността – хората са избрали Борисов.

„Мнозинството от тези, които са отишли да гласуват, имат трезва оценка. Некомпетентността на Кирил Петков беше покъртителна“.

Слави Василев коментира, че Борисов осъзнава, че има проблем в политическата класа, тъй като – „да произведем пет избора за две години и да няма адекватен политически хоризонт пред партиите е диагноза за политическата система. Затова не изключи да предстоят всякакви варианти за коалиране, за да се състави правителство, които едва ли ще бъдат устойчиви.

Според политолога партия „Възраждане“ има потенциал да продължава да расте:

„Костадин Костадинов печели с прост аргумент – гласувайте за мен, за да не ни управлява посолството на САЩ. И с този аргумент той мачка наред. Това не е оценка за Костадин Костадинов, а това е диагноза за остатъка от политическия ни елит, който е толкова нефелен и некомпетентен, че не може да произведе валиден аргумент срещу това, което Костадинов казва“.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...