понеделник / 5.06.2023 / 19:22

Синтетичното месо – етичен избор или препъникамък за традиционното селско стопанство

Дата:

Дебатът около синтетичното месо или т. нар. „месо от епруветка“ съвсем не е изчерпан и вероятно тепърва ще се разгаря. И докато преди време подобна идея звучеше като научна фантастика, понастоящем тя се превръща в реалност, която противопоставя защитниците на правата на животните и поддръжниците на традиционното селско стопанство, страхуващи се от влиянието на мултинационалните компании.

Лабораторно отгледаното месо може да влезе в менюто на американските ресторанти още тази година, след като компания от бранша получи зелена светлина от ключов регулатор.

Американската агенция по храните и лекарствата съобщи през ноември, че култивиран месен продукт – пилешки гърди, отгледани от базираната в Калифорния „ЪПСАЙД фуудс“ (UPSIDE Foods), е безопасен за консумация от хора. Пътят към рафтовете на супермаркетите обаче продължава да е изпълнен с редица трудности.

Досега само Сингапур е одобрил продукта за продажба на дребно, а израелската компания „Фючър мийт текнолъджис“ (Future Meat Technologies) откри първата в света фабрика за производство на лабораторно отглеждано месо.

Въпреки че синтетичното месо се представя като етична и еко-устойчива алтернатива, италианското министерство на селското стопанство, продоволствения суверенитет и горите представи в края на миналата седмица проектозакон, забраняващ лабораторното отглеждане на месо за храна на хора и животни, за да защити „селскостопанското си наследство“.

Текстът на проектозакона предвижда в Италия да бъде забранено „производството на храни от клетъчни култури или тъкани от гръбначни животни“, което де факто означава да няма възможност за производство на култивирано в лаборатория месо. То е плод на дългогодишна научна работа и се смята, че ще заеме централно място в храненето на бъдещето, пише американското специализирано издание „Уайърд“.

Въпреки това ходът на италианския министър на селското стопанство Франческо Лолобриджида може да се окаже безполезен. Дори и проектозаконът да бъде одобрен и производството на синтетично месо в Италия да бъде забранено, то все пак може да достигне до рафтовете на италианските супермаркети и до трапезата на италианците, подкопавайки устоите на класическото земеделие и италианските кулинарни традиции.

По тази причина е уместно да се изясни: какво всъщност представлява синтетичното месо, как се произвежда, какви са предимствата и недостатъците му и защо все пак то може да „акостира“ в Италия.

Как се прави синтетично месо?

Синтетичното месо, наречено също култивирано или изкуствено, е протеинова храна, получена от процес на „ин витро“ отглеждане на животински ембрионални стволови клетки, които се извличат от тъканите на пилета, свине и едър рогат добитък (макар че потенциално може да се използват тъкани от всяко животно) и се размножават в контролирана среда.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Определен брой крачки на седмица пазят сърцето, ето колко

Изследвания сочат, че изминаването на 8000 или повече крачки...

Искате да емигрирате? Това са страните, в които е най-лесно да започнеш нов живот

Да пътуваш в чужбина като турист е едно, но...

Шокираща промяна: Собствениците на нови автомобили няма да ги притежават, но ще ги плащат, по настояване на зелените в Европа

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес...

Григор Димитров потвърди, че има връзка с красавицата Мадалина

Часове след достойната загуба на Григор Димитров от Новак...