Синоптикът Янков алармира за голям обрат с времето! Кучи студ и сняг връхлитат България на…

Date:

Зимата ще даде сериозна заявка за своето съществуване през второто десетдневие на месец януари. Йордановден и Ивановден ще бъдат топли с дневни температури между 8 и 12 градуса в крайните южни райони на страната. Сутринта на 7 януари се очакват отрицателни температури в западните райони, които обаче бързо ще се повишат. Валежи не се очакват.

От понеделник започва промяна на времето – заоблачавания с валежи от дъжд, които ще преминават в сняг, заяви пред България Он Ер синоптикът Петър Янков. 

По думите му в периода 13-15 януари се очакват нови снеговалежи и захлаждане след лекото затопляне на 12 януари. 

“Най-студените дни ще бъдат 19 и 20 януари. Ще са подходящи за натрупване на изкуствен сняг по зимните ни курорти”,  посочи Янков. 

Синоптикът поясни и каква е причината за високите температури през зимните месеци.

“Процесите са много динамични – от ден на ден прогнозите се сменят. Нашият район попада в широтинни процеси, сред които бързо преминаване на облачни системи и редуване на топли и студени въздушни маси. Те се трансформират много бързо на Балканите и затоплянето е налице. Това е вследствие на климатичните промени”, отбеляза той, като допълни, че средно на 7-10 години има топла и безснежна зима. 

Според Янков понижението на температурите у нас, което се очаква в периода 15-20 януари, ще донесе до минус 6-7 градуса и дневни температури от 1 градус. То ще бъде краткотрайно.

Той каза още, че на Иванов и Йордановден ще има краткотрайни мъгли в сутрешните часове. 

“В района на Калофер температурата на водата е около 3-4 градуса. Тези, които ще се хвърлят за кръста в морето, ще имат по-високи температури – между 9 и 10 градуса”, прогнозира той.

Янков обобщи и какво ще бъде времето в Европа: През почините дни в Западна Европа ще има чести дъждове. В Лондон и Париж температурите ще са между 9 и 10 градуса, а валежите ще бъдат често явление. На север по линията Варшава-Киев температурите ще са от 3-5 градуса.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...