Силни подозрения, че България става параван за внос на руски газ

Date:

Сключеното от служебното правителство споразумение с турската държавна компания ”Боташ” за доставки на втечнен природен газ за България е диверсификация от гледна точка на маршрутите, но остава неясно откъде точно ще идват новите количества синьо гориво. Възможно е ”Боташ” да бъде използван като параван за доставки отново на руски природен газ. Логични са съмненията, защото турсаката фирма е в тесни отношения с ”Газпром” от години.

Тези подозрения изрази пред БНР Мартин Владимиров, директор на програма “Енергетика и климат” в Центъра за изследване на демокрацията. Владимиров е поредният енергиен експерт, който допуска, че с това споразумение страната ни отново отваря вратите си за внос на руски газ.


“Булгаргаз” подписа споразумение с турската държавна енергийна компания “Боташ” (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция. Документът бе подписан в София.


“От споразумението не става ясно какво точно ще се случва. Става по-скоро ясно, че ще купуваме газ от “Боташ”, тоест ще разчитаме на турската компания да договаря количества с трети страни или да използва от микса си, който е много разнообразен”, коментира Владимиров. И припомня, че турската национална компания “Боташ” е монополист на турския пазар и един от основните клиенти на “Газпром” – в момента най-големият клиент на “Газпром” в света”.


“Въпросът е какви ще са пазарните условия и дали не се опитваме да продължим руската ни зависимост”, посочва експертът.


Министърът на енергетиката Росен Христов да представи пред народните представители споразумението между “Булгаргаз” и турската компания “Боташ”, настоява депутатът от “Продължаваме промяната” Ивайло Мирчев.


Чрез профила си във Фейсбук той информира, че е изпратил писмо до енергийният министър, с което също така го приканва да бъде изслушан в парламента.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки Европейската комисия предлага...

В Северна Македония направиха това, което искат милиони българи

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши...

Задържаха 13 души при спецакция в Благоевградско

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и...

Кола се заби в дърво на входа на оживена метростанция в София

Тежка катастрофа, която по чудо не доведе до жертви и...