Шефът на “TikTok” и еврокомисар Вестагер обсъдиха събирането на данни и шпионирането в интернет

Date:

Главният изпълнителен директор на “ТикТок” (TikTok) Шоу Цзъ Чу и еврокомисарят, отговарящ за защитата на конкуренцията, Маргрете Вестагер обсъдиха днес “агресивното” събиране на данни и наблюдението в Съединените щати, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Мобилното приложение за кратки видеа, което е собственост на китайския технологичен конгломерат “Байтденс” (ByteDance), миналия месец призна, че някои от служителите му неправомерно са имали достъп до потребителски данни от “ТикТок” на двама журналисти, за да идентифицират източника на информация, изтекла в медиите.

През последните три години компанията се опитва да увери Вашингтон, че личните данни на американски граждани не мога да бъдат използвани и съдържанието не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или други организации под влиянието на Пекин, предаде БТА.

В ЕС, заедно с други компании, “ТикТок” е изправен пред нови, строги правила за технологичния сектор, които ще влязат в сила през идните две години. Те ще изискват онлайн платформите да правят повече за предпазване на интернет от нелегално съдържание.

“Целта на срещата с “ТикТок” беше да се направи преглед как компанията се подготвя да се съобрази със задълженията си по регулациите на Европейската комисия”, посочи ЕК в изявление.

На срещата е бил обсъден и Общия регламент за защита на данните, както и въпроси на поверителността и задълженията за трансфер на данни предвид неотдавнашните съобщения в медиите за агресивно събиране на данни и наблюдение в САЩ, допълва ЕК.

След Вестагер Чу трябва да се срещне с еврокомисаря с ресор “Ценности и прозрачност” Вера Йоурова и с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон, предаде БТА.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...