четвъртък / 30.11.2023 / 13:38

Сбъдната мечта: Робот пресъздава ястия само от гледане на видеоклипове

Дата:

Това е сбъдната мечта! Прибирате се от работа и вечерята вече е приготвена и е на масата. Група изследователи от университета в Кеймбридж е обучила робот „готвач“ да гледа видеоклипове за готвене и да възпроизвежда ястията, съобщава „Стъди Файндс“.

Готвенето винаги е представлявало предизвикателство за роботите. Въпреки че някои компании са разработили прототипи на роботи готвачи, в момента на пазара няма такива. Този пробив може да улесни и да направи по-достъпно използването на роботизирани готвачи в бъдеще.

Целта на изследователите е да научат робот готвач да се учи така, както се учат хората, чрез наблюдение и постепенно усвояване на умения. Те създали набор от осем прости рецепти за салати и заснели себе си при приготвянето им. Използвайки публично достъпна невронна мрежа, те обучават готвача робот да разпознава различните обекти и действия, свързани с готвенето.

Роботът анализирал всеки кадър от видеоклиповете с готвене, като използвал техники за компютърно зрение. Той разпознал обекти като плодове, зеленчуци, ножове и части от тялото на човека демонстратор. Наблюдавайки съставките и действията, роботът можел да определи коя рецепта се приготвя. Той дори открил леки промени в рецептите и правилно ги определял като промени, а не като нови рецепти. Способността на робота да разбира нюансите на готвенето е впечатляваща.

Робот готвач

www.istockphoto.com

От 16 видеоклипа, които гледал, роботът правилно разпознал рецептата в 93% от случаите, въпреки че открил само 83% от действията на човека готвач. Освен това роботът успешно разпознал и научил нова, девета рецепта за салата, като я добавил към репертоара си.

„Удивително е колко много нюанси е успял да открие роботът„, казва Гжегож Сохацки от инженерния факултет на Кеймбридж в съобщение на университета. „Тези рецепти не са сложни – те са основно нарязани плодове и зеленчуци, но той беше наистина ефективен в разпознаването, например, че две нарязани ябълки и два нарязани моркова са същата рецепта като три нарязани ябълки и три нарязани моркова“.

Изследователите предвиждат бъдеще, в което роботите готвачи ще могат да използват платформи като YouTube, за да научават различни рецепти. Тъй като тези роботи стават все по-умели в идентифицирането на съставки във видеоклипове с храни, те потенциално биха могли да имат достъп и да се учат от различни онлайн ресурси.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Спрете да наливате бирата по грешния начин

Една студена бира - за мнозина от нас това...

Вижте на кои дати през септември ни удрят мощни магнитни бури

Септември 2023 г. се очаква да е период на...

Eто я колата, с която BMW ще промени автомобилния свят

Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Това е Изцяло...

Не изхвърляйте горчивата краставица, ето защо

Ако човек изглежда весел, красив, в добра форма, казват,...