понеделник / 5.06.2023 / 19:46

Със закон слагат 10% надценка на основни храни

Дата:

Основни храни да се продават с 10% надценка – това предвижда пуснат за обществено обсъждане закон, изготвен от служебното правителство. Точният списък със стоките ще се определя от министъра на икономиката. Законът ще важи 6 месеца след приемането му, очаква се  обхванe храни като ориз, брашно, хляб, свинско и пилешко месо, кайма, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, масло, олио, захар, боб и храна за кърмачета.

Храните са от малката потребителска кошница, а надценка от 10% за тях ще слагат търговците с годишен оборот от над 30 млн. лв. през предходната календарна година. Те ще определят минимум по един продукт от всеки вид храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени. Този продукт ще е с таван на надценката от 10%, като тя се прилага преди начисляване на данък върху добавената стойност.

Продуктите не трябва да са имитиращи, трябва да са поддържани в достатъчно количество в търговските обекти и да се предлагат без прекъсване. При изчерпване на количествата, ще се предлага друг продукт от същия вид, е записано още в проектозакона. Избраните храни ще са със специален етикет. За тях търговците няма да имат право да издават фактури за обратно начисляване.

За спазването на закона ще следи Комисията за защита на потребителите. Ако търговците нямат определени продукти с минимална надценка, ще бъдат глобявани с до 2% от оборота за миналата година. Глоба в размер от 5 000 лв. до 50 000 лв., съответно имуществена санкция в размер от 10 000 лв. до 100 000 лв., е наказанието при липса на наличност на тези продукти. За неподаване на изискваната от тях информация е записана глоба в размер на 5 000 лв., съответно имуществена санкция в размер на 10 000 лв.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...