неделя 2 април 2023 | 11:38

Ръст в броя на собствениците

Дата:

През 2021 г. 18,2 милиона домакинства, или 70,8% от общия брой, са притежавали собствен дом в Италия. В същото време 5,2 млн. (20,5%) са живели под наем, а 2,2 млн. (8,7%) са получили безплатно жилище.

Домакинствата, притежаващи жилище и плащащи ипотечен кредит, са 12,8% от общия брой (около 3,3 милиона домакинства). Това стана ясно от доклада на ISTAT, изпратен до Министерството на труда, който също публикува данни за нивото на пренаселеност в италианските домове.

Наемането в Италия е по-разпространено сред най-бедните домакинства. Преобладаващата част от настанените под наем са новосъздадени семейства, 47.8% от самотните хора до 35 години и 39.9% от младите двойки без деца (когато жената е под 35 години). Висок процент се наблюдава и сред самотните хора на възраст 35-64 години (33,2%), сред семействата с един родител с непълнолетни деца (30,8%) и сред тези, които имат поне три непълнолетни деца (33,7%).

Според последните данни на Eurostat за 2020 г. делът на хората, живеещи под наем или под наем, от 24,9% в Италия остава значително по-нисък от средния за еврозоната 34%.

Нивото на пренаселеност, наблюдавано в Италия, измерено чрез броя на хората, е по-високо от средното за ЕС. През 2020 г. делът на хората, които нямат достатъчно стаи за членовете на семейството си в страната, всъщност е 26,1% спрямо 17,5% в ЕС и 13,3% в еврозоната.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...