петък / 9.06.2023 / 4:02

Руските служби: Българин е арестуван за опит за убийство на губернатора на Крим

Дата:

Федералната служба за сигурност на Руската федерация е осуетила дейността на мрежа от агенти на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, които са планирали да извършат серия от диверсионни и терористични актове в Крим, съобщи ФСБ на официалния си сайт.

Мишени на атентаторите са били губернаторът на Крим Сергей Аксьоновкметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните има и българин, който е представен като Д. Петранов, роден през 1979 г. ФСБ твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.

Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийствата на високопоставени длъжностни лица е близък сътрудник на началника на Службата за държавна сигурност на Украйна – офицер от активния резерв на военното разузнаване – Роман Машовец, роден през 1976 г., който от 2020 г. заема поста заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

В хода на проведената операция са задържани действащи в Крим са задържани членове на дълбоко засекретена агентурна група на украинското отбранително разузнаване към Министерството на вътрешните работи – руски и украински граждани: Виктор Подвалний, роден през 1967 г.; Александър Литвиненко, роден през 1986 г.; Сергей Кривошеин, роден през 1988 г.; Константин Евмененко, роден през 1971 г.; Игор Зорин, роден през 1972 г.; и Сергей Войнаровски, роден през 1984 г. Машовец, планирали да извършат терористични актове, наблюдение на длъжностни лица с помощта на специални технически средства и закупували огнестрелни оръжия, както и гражданина на Украйна и България Д. Петранов, роден през 1979 г., участвал в доставката на средства за масово унищожение в Русия.

При обиск на задържаните са открити 5 готови за употреба взривни устройства, пластични експлозиви, произведени в Обединеното кралство, с тегло около 6 кг, електрически детонатори с военно предназначение, радиоуправляеми детонатори, проследяващи устройства за наблюдение и комуникационно оборудване за целите на конспирацията с ръководители от Министерството на разузнаването.

В рамките на акцията службите за сигурност са разкрили и локализирали международен канал през Турция и Грузия за контрабанда на взривни вещества и компоненти за взривни устройства, маскирани като битови електрически котлони, доставяни от България за Руската федерация, който е бил организиран от украинските служби за сигурност и е бил използван от членовете на въпросната група за използване в терористични дейности.

В България украинската гражданка Марина Матушчак, родена през 1974 г., е организирала изпращането на електрически плотове с компоненти за взривни устройства за Русия, които впоследствие са предавани на Петранов от украинските граждани Денис Смирнов, роден през 1984 г., и Владислав Сарафинчан, роден през 1995 г.

След като електрическите плотове са били транспортирани до Русия с автомобилен транспорт, те са били допълнително транспортирани до местата, където са били подготвяни терористичните актове, от транспортните компании SDEK и Vozovoz, а доставката им е била извършвана от руски граждани, които са били използвани от украинските специални служби и са имали търговски проекти с българската фирма, ръководена от М. Матушчак.

Освен това в рамките на разследването на взривяването на железопътно трасе в Крим на 23 февруари 2023 г. е установено, че взривните вещества, иззети от задържаните, са идентични с тези, използвани при взрива.

В рамките на образуваното наказателно производство обвиняемите признават, че са си сътрудничили с украинското военно разузнаване за подготовката и извършването на терористични актове в Русия, твърди ФСБ, добавяйки, че усилията за документиране на престъпната дейност на заподозрените продължават.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

19-годишен пиян и без книжка удари патрулка след гонка в Русе

Полицията в Русе задържа след гонка 19-годишен пиян шофьор...

Внучката убийца на актрисата Виолета Донева е вменяема, психиатри я заковаха и отива на съд

Разследването приключва скоро, могат да я обвинят за отнемане...

Потайности! Стая в хотел на известен бизнесмен в Пиринско води до таен лабиринт и невиждана у нас крими тайна СНИМКИ

Супермодерна голяма нарколаборатория, до която се стига през тунели в...

Известен психолог обясни по каква причина Адриан е затрил Ани и Явор

Психотерапевтът и психолог Калин Гайтанджиев е роден е през 1975...