петък / 9.06.2023 / 5:14

Русия предупреди България с нота да не ремонтираме хеликоптери за Украйна

Дата:

Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската Федерация е изпратила до военното министерство нота.

В нея се заявява, че Русия намира за „категорично неприемливо“ осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа „Ми“ в български предприятия, включително „ТЕРЕМ“, и последващата им доставка за Украйна.

Министерството на отбраната категорично заявява, че от януари 2022 г. до април 2023 г. в държавната компания „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД и нейното дъщерно дружество „ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ“ ЕООД, не са извършвани ремонт и/или модернизация на вертолети от типа „Ми“ (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна.

Нотата е била получена днес – 5 април. На 30 март Федерална служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС), цитирана от ТАСС обяви, че България и Чехия ремонтират и модернизират в свои заводи руски хеликоптери с цел последващото им предаване на Украйна, което е „грубо нарушение на международните задължения“.

Службата припомня, че според публикувана в медиите информация българските държавни компании „Авионамс“ и „Терем-Летец“, както и чешката „Лом Прага“, продължават да извършват  „нелегитимна дейност по ремонт и модернизация на бойна хеликоптерна техникa„, произведена в Русия и СССР, включително с цел изпращането ѝ в Украйна.

ФСВТС подчертава също така, че руската страна не носи отговорност за безопасната експлоатация на хеликоптерите, обслужени от тези предприятия без участието на руските производители и разработчици.

През юли миналата година Русия прекрати действието на свидетелствата, издадени на „Лом Прага“, „Терем-Летец“ и „Авионамс“. Предприятията бяха лишени от правото да извършват дейност, свързана с техническо обслужване или ремонт на руски хеликоптери, припомня ТАСС.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...