Румен Гечев: Не Нидерландия ни спря за Шенген, а САЩ и две-три водещи държави в ЕС

Date:

“Аз имах притеснения. Искам да сме в Шенген, тъй като трябва да се обясни на хората, че всъщност влизането в Шенген не е заради загубата на 3-4 минути, когато си даваме личните карти, а въпросът е икономически. Става въпрос за износа и вноса. Това е сериозният въпрос, тъй като за българския бизнес е много по-лесно, по-малко време се изразходва и естествено това значи по-евтино, защото сега, така да се каже, те си имат нелоялна конкуренция с другите износители и вносители в ЕС, които са членове на Шенген. Тоест, има икономическо измерение, но има и морално такова, и едва ли има политическа сила, която е щастлива от това, че ни сюрпризираха в последния момент и оправдаха нашите песимистични очаквания“. Това каза пред Bulgaria ON AIR Румен Гечев, депутат от БСП.

Според него, проблемът е, че ние вече отговаряме технически на изискванията, „но по други геополитически причини не ни включват и решението не е на Нидерландия и на Австрия, а е на две-три водещи страни в ЕС и Съединените щати”.

“Нямайте никакво съмнение, тъй като една свободна икономическа зона за движение, от една точка икономическа зона на транспортни средства е въпрос и на национална сигурност и това не става без съответното индиректно разрешение на водещата страна в НАТО – Съединените щати. Тоест по техни причини – геополитически и други те са решили да не ни допускат и въпреки че ние изпълняваме техническите изисквания, те подготвиха нашето неприемане“, изрази позицията си проф. Гечев .

Според него, снимането на клиповете с мигрантите „може да е театрална постановка, която се снима в Колорадо или някъде в Азия, или в Европа, няма значение“.

„Мигрантите тръгват към нас, ние трябва да плащаме и да носим отговорност за всичко. Откъде накъде? И България е в много неблагоприятни позиции. Да помислим. Какъв е проблемът на Нидерландия и България за мигрантите? Като погледнем картата, между България и Нидерландия има доста други страни. Освен това Австрия претендира – имали са 75 000 нелегални мигранти.

По европейска статистика са имали 207 000 миналата година, показва Евростат. Те минават основно през Италия, Франция, гръцките острови.

Австрия и Нидерландия да поискат незабавното изключване на Германия, Италия и Франция от Шенген, тъй като там са най- много мигрантите“, посочи проф. Румен Гечев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...