понеделник / 5.06.2023 / 20:25

Румъния в снежен капан: Затворени пътища, липса на ток и раждане на бебе чрез видео разговор

Дата:

29 национални пътища в Румъния са затворени заради лошото време, което обхвана страната. Силният вятър навява сняг и прави усилията за почистване невъзможни.

Ограничения за движение са наложени в Сучава, Бакъу, Яш, Ботошани и Васлуй. В Ботошани и Яш е в сила и червен код. Очаква се скоростта на вятъра да достигне 85 км/ч, а видимостта да намалее до нулата. Движението там е забранено по всички пътища: национални, окръжни и общински. Децата в региона днес няма да ходят на училище, съобщиха за БТА от Департамента за извънредни ситуации.

„Ситуацията в окръзите с червен код е под контрол. 4000 войници и 2500 транспортни средства работиха на терен“, заяви премиерът Николае Чука, цитиран от Диджи24.

Той информира, че в критичните райони са изпратени допълнителни технически и снегопочистващи средства.

Оранжев код за снеговалежи е в сила от днес за седем окръга в северната част на страната. Жълт код за лошо време важи за почти цяла Румъния. Метеоролозите предупреждават, че на места скоростта на вятъра ще достигне 70 км/ч. Ще се образуват и поледици.

Цяла нощ военни и доброволни пожарникари бяха на терен по националните и окръжните пътища на Ботошани и спасиха над 400 души, заседнали с колите си.

„Получихме 751 спешни обаждания от граждани, искащи подкрепа”, информираха още от Департамента за извънредни ситуации.

Лошото време причини и проблеми с електричеството. Повреди в електрическата мрежа бяха регистрирани в 28 населени места в окръзите Бакъу и Харгита. Около 3000 потребители останаха на тъмно и студено.

Медицински персонал от диспечерския център на Инспектората за извънредни ситуации съдейства, чрез видео разговор, за раждането на момиченце с тегло 2,8 кг. Майката, 41-годишна жена от Красниловка, потърсила помощ на телефон 112. Поради неблагоприятните метеорологични условия линейката не успяла да стигне до нея.

Чрез Доброволната служба за извънредни ситуации на община Коцушка е бил осъществен контакт с други две жени, които са били с родилката. Едната е изпълнила всички указания на медицинския персонал от диспечерския център и е помогнала за израждането. Майката и новороденото са в добро състояние. Фелдшерът от съседната община, който предложил да наблюдава майката и детето до пристигането на линейка, също не успял да стигне, тъй като автомобилът му бил затрупан от сняг, предава Диджи24.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Нов световен рекорд: Нигерийка готви в продължение на 100 часа без прекъсване

Нигерийски готвач постави нов световен рекорд за най-дългото време, прекарано в...

Лоша новина: МВФ алармира за фалита на САЩ и катастрофалните последици за световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за „много сериозни последици“...

Майка започна да храни 18-м. си бебе с щурци и…

Жителка на канадския град Торонто започна да храни 18-месечното...

8-годишно дете се изгуби в горите на Мичиган, хранело се със сняг и се крило под дънер

Осемгодишно момче, изгубено в отдалечените гори на Мичиган, оцеля...