петък / 9.06.2023 / 4:06

Родопите се затриват, всичко живо бяга в…

Дата:

4186 са неграмотните родопчани. Техният брой е намалял с 46 на сто за период от 10 години, като през 2011-та те са били 8987 души, пише „Родопи voice“, позовавайки се на обработените данни от преброяването през септември 2021 година.

Без да са научили „четмо и писмо“ в област Кърджали са били 7299 души над 9-годишна възраст, показват резултатите през 2011-та, докато две петилетки по-късно техният брой е 3435.

Област Смолян стои доста по-добре на картата по отношение на грамотността. 1688 са били хората без елементарни просветни умения през 2011-та, докато десет години по-късно те са едва 751.

Едва ли обаче качеството на образованието и различните национални програми са в основата на подобрените данни. Според експерти, това се дължи най-вече на… миграцията както към вътрешността на страната, така и зад граница.

С над 31 000 души са се стопили двата региона за този период от време. Лицата над 9-годишна възраст в Кърджалийско са намалели с 8695 души, докато в Смолянско цифрата е внушителна – с 22 635 по-малко.

„С други думи, не че сме успели да ограмотим толкова много хора, а просто те са напуснали страната. Целият региона е гурбетчийски. Зад граница заминават както висшисти и специалисти, така и хора с много скромно образователно ниво. Голям процент и от завършващите средното си образование младежи избират да учат в чужбина, а после… просто не се връщат“, коментираха пред екипа ни експерти.

При разглежданите две преброявания анализът сочи, че най-много неграмотни лица е имало в двата областни центъра.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Определен брой крачки на седмица пазят сърцето, ето колко

Изследвания сочат, че изминаването на 8000 или повече крачки...

Искате да емигрирате? Това са страните, в които е най-лесно да започнеш нов живот

Да пътуваш в чужбина като турист е едно, но...

Шокираща промяна: Собствениците на нови автомобили няма да ги притежават, но ще ги плащат, по настояване на зелените в Европа

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес...

Григор Димитров потвърди, че има връзка с красавицата Мадалина

Часове след достойната загуба на Григор Димитров от Новак...