четвъртък / 30.11.2023 / 13:37

Разходите на САЩ в Украйна в четири диаграми

Дата:

Съединените щати са вложили повече от сто милиарда долара в усилията на Украйна да отблъсне руското нашествие, което е много повече от всяка друга държава. Но докато президентът Володимир Зеленски пристига във Вашингтон, за да поиска още, републиканците са все по-скептични относно финансирането на военните усилия.

В речта си пред ООН във вторник Джо Байдън отправи горещ призив към световната общност да не обръща гръб на Украйна.

„Русия вярва, че светът ще се умори и ще й позволи да брутализира Украйна без последствия“, каза той. „Но аз ви питам следното: Ако изоставим основните принципи на Съединените щати, за да успокоим един агресор, може ли някоя държава членка в това тяло да се чувства уверена, че е защитена?“

В продължение на повече от година и половина президентът на САЩ последва това твърдо говорене с американски долари. Конгресът на САЩ вече е разрешил помощ за Украйна в размер на повече от 110 млрд. долара (89 млрд. паунда). Това включва:

  • Военна помощ в размер на 49,6 млрд. долара
  • 28,5 млрд. долара за икономическа подкрепа
  • 13,2 млрд. долара за хуманитарна помощ
  • 18,4 млрд. долара за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия на САЩ

Към 9 август Белият дом съобщи, че е изразходвал 91% от отпуснатите средства. Понастоящем администрацията иска от Конгреса допълнителни 24 млрд. долара помощ, включително 14 млрд. долара за военна подкрепа.

Проучванията на общественото мнение обаче показват, че подкрепата на американците за по-нататъшни разходи е намаляла, особено сред консерваторите.

И така, докато президентът Зеленски посещава Вашингтон, за да изложи лично своите аргументи, нека разгледаме по-отблизо цифрите.

Каква е подкрепата на САЩ за Украйна?
Последните данни, които ни позволяват да сравним нивата на подкрепа в различните страни, са от края на юли. Към този момент САЩ са похарчили близо 80 млрд. долара за Украйна, което е повече от всяка друга държава, макар че е по-малко от общата помощ от институциите на ЕС и неговите държави членки.

Chart comparing overall funding commitments to Ukraine by various countries

Перспективите за бързо одобрение на средствата обаче са неясни, тъй като Конгресът се бори с приемането на средства, които да позволят на правителството да работи и след този месец.

Алиса Демус, изследовател в областта на международната отбрана в Rand Corporation, казва, че без тази допълнителна помощ украинската контраофанзива, започнала това лято, може да спре за няколко седмици – негативен сигнал точно в момент, когато Украйна постига някои „относително значителни“ успехи на бойното поле.

Според нея с наближаването на зимата Украйна в крайна сметка ще ограничи военните си операции, независимо дали ще получи помощ от САЩ. Но тя добавя, че един нов пакет от американска помощ ще окаже влияние върху войната извън бойното поле.

„САЩ имат склонност да задават тона на помощта за другите държави“, казва тя. „Липсата на нова американска помощ може да бъде сигнал за европейските съюзници и партньори, които евентуално да преразгледат собствените си пакети за помощ.“

Chart showing largest donors of military aid to Ukraine

Въпреки че САЩ оказват най-голяма военна подкрепа от всички държави, общият принос на европейските държави е значителен и включва модерни технологии като танкове и изтребители.

Растящи призиви на републиканците за забавяне или спиране на разходите
Настояването на администрацията на Байдън, че допълнителната военна помощ е от съществено значение, не попречи на някои американски политици – особено на републиканците – да критикуват пакетите за помощ за Украйна на администрацията на Байдън и да се обявят против всяко ново финансиране.

„Украйна не представлява интерес за националната ни сигурност“, заяви сенаторът от Кентъки Ранд Пол. „А дори и да имаше, той щеше да бъде изместен от факта, че нямаме пари.“

Говорейки пред медиите, след като присъства на брифинг при закрити врата, сенаторът от Мисури Джош Хоули заяви, че му е омръзнало да му казват „закопчай коланите и извади чековата си книжка“.

„Това не са нашите пари. За бога… Това са парите на американския народ“, каза той.

Според Люк Кофи, старши научен сътрудник в института „Хъдсън“, консервативен мозъчен тръст, американската помощ за Украйна е лесен въпрос за някои републиканци, като се има предвид връзката на страната с първия импийчмънт на Доналд Тръмп и съмнителните връзки на Хънтър Байдън с украинска енергийна компания.

„Въпреки че и двата въпроса не са свързани по никакъв начин с войната, ако играете блатна политика, тогава можете бързо да изградите антиукраински наратив, който да резонира с определена част от консервативното движение“, казва той.

Сред по-често срещаните рефрени от страна на все повече републиканци в Конгреса е, че американските долари биха били по-добре похарчени за други приоритети – особено за вътрешни проблеми като сигурността на границите, помощ при бедствия и контрол на престъпността.

Въпреки това помощта на САЩ за Украйна бледнее в сравнение със 751 млрд. долара, предвидени в бюджета на САЩ за 2022 г. за разходи за отбрана, или с 1,2 трлн. долара, изплатени под формата на пенсионни обезщетения за социално осигуряване. Освен това тя е едва 1,8% от общите разходи на САЩ през фискалната 2022 г.

От друга страна, близо 80-те млрд. долара, дадени в подкрепа на Украйна до края на юли, са по-големи от годишните бюджети на много федерални агенции.

Chart comparing Ukraine spending by US to other budgets of various US government agencies

Това е и размер на помощта, който далеч надхвърля предишните големи чуждестранни ангажименти на САЩ. Според данни, събрани от Съвета за международни отношения, към юли помощта на САЩ за Украйна е била 0,33% от брутния вътрешен продукт на страната, което е много повече от помощта на САЩ за Израел през 1970 г. (0,18%), Латинска Америка през 1964 г. (0,15%) и Пакистан през 1962 г. (0,08%).

Дори по съвременни стандарти пакетът за Украйна е по-малък от сумите, изпращани от САЩ на други държави. През 2020 г. САЩ са предоставили 4 млрд. долара в подкрепа на Афганистан, 3,3 млрд. долара на Израел и 1,2 млрд. долара на Ирак.

Както и при други форми на чуждестранна помощ, критиците призовават съюзниците на САЩ да поемат по-голям дял от разходите за войната.

„Европа трябва да се активизира“, заяви губернаторът на Флорида Рон ДеСантис по време на дебата на кандидатите за президент на Републиканската партия в Уисконсин миналия месец. „Нашата подкрепа трябва да зависи от това дали те ще го направят.“

Макар че САЩ оказват по-голяма военна подкрепа на Украйна, отколкото техните съюзници, по отношение на общата помощ европейските държави – поотделно и под егидата на ЕС – са отделили 140 млрд. долара за Украйна, което е повече от САЩ.

Кофи допълва, че сравняването на суровите суми в долари също подценява нивото на подкрепа от страна на държавите партньори на САЩ.

„Не може да се сравнява това, което САЩ правят в Украйна, с това, което прави Естония“, казва той. „Икономиката на Естония е колкото тази на Върмонт.“

По-добър показател, казва той, е да се сравнява помощта като дял от брутния вътрешен продукт на страната.

Chart showing spending on Ukraine by various countries by % of GDP

Според данните, събрани от Института за световна икономика в Кил, към края на юли Норвегия е дала най-високия процент – 1,4 %. Естония и другите две балтийски държави, граничещи с Русия, също дават над 1%.

Според Демус това е въпрос на гледна точка. За някои Украйна е далечна страна, която много американци не познават и не се интересуват от нея.

За други тя е ключово бойно поле на глобален конфликт, в който САЩ помагат на една държава да защити териториалната си цялост и суверенитет, като същевременно деградира чуждестранен противник на (относително) изгодна цена и без загуба на американски живот.

„Ако говорим за чист анализ на разходите и ползите“, казва тя, „това зависи от това какво цените.“

Източник : BBC.COM

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Стадо овце изядоха 100 кг канабис в Гърция

Стадо овце изяде близо 100 кг канабис за медицински...

Гърция под блокада заради мащабна стачка

Гърция е под блокада днес заради стачка в редица...

Напрежението ескалира! Полша поряза тежко Украйна заради вноса на зърното

Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви,...

20 куршума са открити на мястото на шесторното убийство в Атина

"Двадесет куршума бяха намерени на мястото в Атина, където...