петък / 22.09.2023 / 13:56

Разбра се кой е убил Пригожин

Дата:

Бившият депутат от руската Дума Иля Пономарьов заяви, че заповедта за ликвидирането на Евгений Пригожин не е дадена от президента Владимир Путин, а от военния министър Сергей Шойгу.

Иля Пономарьов заяви, че ракетните системи С-300 (с каквато се предполага, че е бил свален самолетът на Пригожин северно от Москва) се контролират от Министерството на отбраната, а не от ФСБ, което прави версията Путин да е поръчител неправдоподобна.

Според него е трудно да се прецени дали Путин е знаел за плана на Шойгу. Ясно е обаче, че Путин е имал свои планове за ЧВК „Вагнер“, така че смъртта на Пригожин не му е била изгодна към настоящия момент.

„Пригожин се разбунтува преди всичко срещу Шойгу и Герасимов“, припомня Пономарьов. Преди два месеца, когато Пригожин организира военен бунт в Русия, той заяви, че иска да свали военното ръководство на страната, но не спомена Путин. Войната му беше срещу Шойгу, защото военното министерство отказваше да доставя оръжия и боеприпаси на „Вагнер“ на фронта в Украйна.

„Бил ли е Путин наясно или не – не знаем в момента… Но цялата информация, която имам, предполага, че Путин е имал разнообразни планове за частна армия „Вагнер“, включително провокации в Полша и Литва… И сега тези планове се разпаднаха“, каза руският опозиционен политик.

Според него Шойгу е поставил Путин пред свършен факт. Вероятно Путин дори в някаква степен е започнал да уважава Шойгу повече, защото той е действал по правилата на путиновия „гангстерски свят“. В Русия подобни екзекуции на неудобни хора са често срещани. Редица поръчкови убийства бяха извършени точно по същия начин. Много от тях дори бяха направени открито и публично, за да се прати сигнал към хората, които потенциално биха се изправили срещу властта в Кремъл. Шойгу е знаел, че няма да бъде наказан от Путин.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Стадо овце изядоха 100 кг канабис в Гърция

Стадо овце изяде близо 100 кг канабис за медицински...

Разходите на САЩ в Украйна в четири диаграми

Съединените щати са вложили повече от сто милиарда долара...

Гърция под блокада заради мащабна стачка

Гърция е под блокада днес заради стачка в редица...

Напрежението ескалира! Полша поряза тежко Украйна заради вноса на зърното

Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви,...