неделя 2 април 2023 | 12:10

Рашидов на среща с председателя на ЕП: България трябва да бъде приета в Шенген

Дата:

Той призова страната ни да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния

България трябва да бъде приета в Шенгенското пространство. Тя се доказала като надежден и предвидим партньор. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на срещата си с председателя на Европарламента Роберта Мецола. Той е призовал и страната ни да не бъде разделяна от Румъния и Хърватия.

„България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген“, заяви Рашидов. Той призова страната ни да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенгенското пространство.

„България се е доказала като предвидим и надежден член на ЕС и заслужава работата й да бъде оценена достойно“, подчерта Рашидов. 

Той изрази благодарност към председателя на ЕП Роберта Мецола за последната резолюция, приета от Европейския парламент, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани и да бъдат приети в Шенгенското пространство. Той припомни, че страната ни пази по надежден начин българската граница, която е и външна за ЕС, и тези й действия са били оценени от Европейската комисия, предаде БТА.

На разговора председателят на Народното събрание припомни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани отново беше върната в дневния ред на Европа. Той заяви, че България е направила нужното за започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС и подчерта, че е време и Република Северна Македония да изпълни своите задължения, свързани с общото ни европейско бъдеще.

В края на срещата Вежди Рашидов подчерта, че България е била сред първите държави, осъдили руската агресия в Украйна. Той информира председателя на ЕП, че само преди седмица българският парламент е приел решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна  и укрепване на отбранителните способности на България. Освен това страната ни полага грижи за много бежанци от Украйна, потърсили помощ у нас, добави председателят на Народното събрание.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...