четвъртък / 30.11.2023 / 12:52

Радост за бъдещите пенсионери,причината е…

Дата:

Българите работят все по-малко преди да излязат в пенсия. Мъжете, които през миналата година са излезли в пенсия, са работили средно по 33,7 години, показват данни на НОИ. А жените, които през 2022 г. са получили първата си пенсия за стаж и възраст, са работили средно по 33,8 години, пише Труд бг.

Същевременно средният стаж на хората, които взимат пенсия за стаж и възраст, е доста по-голям – за мъже е 36,8 години, а за жените – 34,2 години.

Това показва, че през последните години намалява времето, през което хората действително работят, преди да излязат в пенсия.

За сравнение, излезлите през 2019 г. в пенсия мъже са работили 34,2 години, а жените – 33,9 години. Това също е повече от действителния трудов стаж на най-новите пенсионери.

В тези данни влизат действителните години, през които хората са работили. Същевременно за тези, които се трудят в условията на първа и втора категория труд за по-малко години реална работа получават повече години признат осигурителен стаж.

При пенсиониране осигурителният стаж се превръща, като три години от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория.

Хората работят все по-малко преди пенсионирането си на фона на ежегодно вдигане на изискваните стаж и възраст, за да получи човек пенсия.

Причините за това са възможността хората да купят осигурителен стаж, ако не им достигат до 5 години за пенсиониране, както и различните възможности за пенсиониране при по-малък стаж.

През 2022 г. мъжете са придобивали право на пенсия за стаж и възраст при навършени 64 години и 5 месеца и наличие на 39 години и 2 месеца осигурителен стаж, а за жените са изисквали възраст от 61 години и 10 месеца и 36 години и 2 месеца осигурителен стаж.

За настоящата 2023 г. възрастта за пенсиониране на мъжете е повишена с един месеца, а за жените с два месеца, а необходимият стаж е вдигнат и за жените и за мъжете с два месеца. Същевременно военни, полицаи, пожарникари, балерини и миньори имат право да излязат по-рано в пенсия.

Много хора излизат в пенсия и без да имат необходимия пълен стаж. Кодексът за социално осигуряване дава възможност на хората, които нямат пълен стаж, да излязат в пенсия, ако имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, като през миналата година се изискваше да са навършили 66 години и 10 месеца, а през настоящата година трябва да са навършили 67 години.

Размерът на пенсията при непълен осигурителен стаж не може да бъде по-нисък от 85 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст. Това означава, че след повишението от 1 юли, в момента тази пенсия не може да е по-малка от 444,58 лв.

Жените получават пенсиите си средно 6 години по-дълго време от мъжете, показват данни на НОИ. Средната продължителност на получаване на личните пенсии за осигурителен стаж и възраст е 23,3 години, като жените взимат пенсията си средно по 26,4 години, а мъжете – 20,1 години. Хората, които са работили в условията на първа и втора категория труд, взимат пенсиите си по-дълго време от тези с най-масовата трета категория труд, защото се пенсионират по-млади.

Жените взимат пенсиите си по-дълго време, но сумите, които получават, са по-малки. Средният размер на основната пенсия за стаж и възраст през миналата година е бил 592,53 лв. Като средната пенсия на мъжете е била 708,30 лв., а за жените – 523,80 лв. Оказва се, че основната пенсия за стаж и възраст на мъжете е била със 184 лв. по-висока от тази на жените.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...