неделя 2 април 2023 | 11:51

Радев връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски го взе (СНИМКИ+ВИДЕО)

Дата:

Професор доктор Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министърпредседател. Точно в 10:00 ч. президентът Румен Радев му връчи папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство.

„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, обърна се президентът към проф. Габровски.

„Преди 40 дни точно с вашата парламентарна група започнахме серията от консултации преди връчване на проучвателния мандат. Както тогава и днес искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам допълнително време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчно политическа подкрепа в парламента“, каза още Радев и пожела успех. 

„Ще положа всички усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, от конфронтацията и по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този исторически момент, в който се намира“, обяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски.

„За мен е дълг, въпрос на чест да положа всички усилия България да има работещо правителство“, подчерта кандидатът за министър-председател.

За съжаление, отбеляза Габровски, „в момента страната е на кръстопът на множество кризи – икономическа, социална, има сериозен мигрантски натиск, който даде своите свидни жертви, продължаваща втора година политическа криза“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...