неделя 2 април 2023 | 12:54

Радев: Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес

Дата:

Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес, за това призова президентът Румен Радев пред медиите. Той бе гост на тържествената церемония по дипломиране на млади медици в Медицинския университет в София.

„И без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва да бъде“, допълни държавният глава. 

По повод напрежението около Централната избирателна комисия заради решението й за сумарно вписване на данните от хартиените бюлетини и машините в изборните протоколи, и последвалата оставка на Цветозар Томов като говоритгел на ЦИК, президентът Радев беше категоричен: „Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа“.

„Аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие. Очаквам повече прозрачност. Нека да не обезличаваме допълнително машинното гласуване“, допълни той. 

Държавният глава коментира и други актуални въпроси. Според него служебното правителство е постигнало най-големия напредък към еврозоната – подписването на Меморандума за производство на евромонетите. Той обаче уточни: „Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни към еврозоната”.

„Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както се представят решенията на много от проблемите”, обясни Румен Радев. Той уточни, че влизането в банковия съюз не е въпрос на надхитряване и шмекеруване, а на доверие, прозрачност, откритост и реални постижения.

Държавният глава подчерта, че инфлацията, която в момента ни спира за еврозоната, се дължи на предишни управленски решения. „Убеден съм, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи. Най-важното е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват, защото досега плащаха винаги цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения, но това, което прави служебното правителство, въпреки заварената криза и въпреки заварената тежка инфлация, е една много стабилна основа, на която следващото редовно правителство ще може здраво да стъпи и да има с какво да прецени и да реши кога и как ние наистина да се присъединим към еврозоната“, заяви още Радев.

За трагедията с откритите мъртви 18 мигранти край Локорско президентът е на мнение, че случаят ясно е показал, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към престъпленията с трафик на мигранти. „Показателно е, че в други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор, а при нас, трафиканти, заловени от органите на МВР, но получили споразумение с прокуратурата, получават до пет месеца. И това е покана към тях отново да извършват същите престъпления”, смята държавният глава.

Във връзка със „самохвалството за нулева миграция преди години“ Радев подчерта: „Тази нулева миграция означава политика на снишаване, на бездействие и липса на реална борба с нелегалния трафик. Тогава беше масово преминаване на границата безпрепятствено, още по-безпрепятствено преминаване през територията на страната към Лъвов мост. Спомняте ли си какво представляваше Лъвов мост по време на т.нар. нулева миграция ”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...