четвъртък / 30.11.2023 / 12:54

Проливните дъждове наводниха Балканите

Дата:

Проливните дъждове наводниха Балканите. 

Румънските пожарникари са се намесили през последните 24 часа в 56 населени места в 19 окръга и град Букурещ за отстраняване на последствията от обилните дъждове и силния вятър, се посочва в съобщение на Главния инспекторат за извънредни ситуации, цитирано от Аджерпрес.

В рамките на вчерашния ден и през нощта военните пожарникари са отстранили водата от 47 къщи, две помещения на икономически оператори, две мазета на обществени институции, 202 двора, пет пристройки, 46 мазета и пет улици.

Същевременно поради силния вятър се е наложила намесата на оперативните екипи за премахване на единадесет дървета, които са повредили четири автомобила и покрива на една къща.

В три окръга (Горж, Долж и Караш-Северени) са били евакуирани превантивно 107 души от пет населени места, се посочва в съобщението. По-късно всички те са се върнали в жилищата си.

Поради натрупване на вода и наноси, както и паднали дървета, временно е било затруднено пътното движение по четири национални и пет окръжни пътя, информира още инспекторатът.

Тази сутрин министър-председателят Марчел Чолаку свика Националния комитет за извънредни ситуации за одобряване на спешни мерки в подкрепа на засегнатите от наводненията в окръг Долж.

След заседанието бе съобщено, че лицата, засегнати от наводненията в село Гречещ, окръг Долж, ще получат спешна помощ, състояща се от хранителни продукти под формата на консерви, както и бутилки с минерална вода.

„Заставаме до хората, които имат нужда от нашата подкрепа. В контакт сме с местните власти, за да предоставим цялата необходима подкрепа на хората, засегнати от наводненията“, заяви премиерът.

Повишено ниво на река Вардар регистрират измерванията на Хидрометеорологичната администрация (ХМА) в Република Северна Македония тази сутрин. Най-високо е то при Демир капия – 308 сантиметра, при средно ниво на водата в тази част 123 см, а при Йегуновце, където средното ниво през юни е 74 см, тази сутрин са измерени 216 см. Според ХМА нивото на реките се покачва, като през днешния и утрешния ден има тенденция за още по-голямо повишаване на нивото на водата.

От вчерашните дъждове и преливането на Вардар край няколко населени места има наводнени къщи и ниви в община Йегуновце.  

От Центъра за управление при кризи (ЦУК) в страната информират, че има места, на които река Кочанска е излязла от коритото си и са засегнати земеделски земи.

Заради проливните дъждове при Лукарските извори питейната вода в Кавадарци е мътна и трябва да се преварява преди употреба, съобщават от ВиК службата „Комуналец“ от Кавадарци.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

„Възраждане“ излезе на протест срещу правителството, иска оставката му (ВИДЕО)

Протест с искане за оставката на правителството се провежда пред...

Лихвите тръгват нагоре. В долари или в евро да държим парите си?

Увеличение на лихвите очаква финансовият сектор. По-голям ще е...

ЕК предлага удължаване на временната закрила за украинските бежанци

Европейската комисия предложи днес допълнително удължаване на временната закрила в ЕС...

Бългapcĸи пpoизвoдитeли и пpepaбoтвaтeли нa oлиo oчaĸвaт в пъти пo-ниcĸи пpoдaжби

Πpoблeмитe нa бългapcĸитe пpoизвoдитeли нa oлиo и пpepaбoтвaтeли нa...