четвъртък / 30.11.2023 / 13:51

Прогноза за 21 септември: Времето отново ще се разваля

Дата:

 В сутрешните часове около водните басейни ще има условия за мъгли или ниска слоеста облачност. Ще духа слаб източен вятър. Минималните температури ще се повишат и над по-голямата част ще са между 14° и 17°С. Най-високи очакваме да са стойностите по Черноморието – до 17-18°С, по-ниски – в планинските райони – до 10-12°С.

През деня в четвъртък, времето ще е с разкъсана висока облачност. По-значителна очакваме да е над Западна България, като над тези райони ще превали и прегърми. Ще има условия и за шквалови явления. Максималните температури ще се понижат и ще са между 24-27°С. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за четвъртък – 21 септември. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л./кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни валежи. Валежите ще са на изолирани места над посочените райони и ще са значителни по количества. Отново ще има условия за градушки. Бъдете предпазливи и от възможни локални наводнения в планинските райони, като преливания на планински реки.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв. м. Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Важно! Нека да се обърне внимание, че издадените карти от нас са за очаквания потенциал на явленията. Тоест, НЕ винаги означава, че над дадената област ще се разразят бури. Защото самите явления са малки по площ. Конвективните процеси са сложни за прогнозиране.

Времето по Черноморието

През нощта срещу  четвъртък ще преобладава ясно време. В сутрешните часове ще има условия и за ниска слоеста облачност или мъгла. След обяд ще е предимно слънчево със слаб източен вятър.

Максималните температури на въздуха ще бъдат 24-25°С, а на морската вода – 23°-25°С.

Вълнението ще е между 1-3 бала.

Времето в София

През нощта срещу четвъртък  времето в столицата ще е с разкъсана облачност. В сутрешните часове ще има условия и за намалена видимост. Около обяд ще започне и увеличение на облачността. До вечерта ще има условия за валежи от дъжд, като на места из Софийското поле ще са значителни по количества. Минималните температури ще се понижат и ще са между 13-15°С. Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще са между 24-25°С.

Времето в планините – ще е предимно слънчево и топло

През нощта срещу четвъртък  времето в планинските райони от Югозападна България и Предбалкана ще е с разкъсана облачност. През деня облачността ще се увеличи и след обяд  и през нощта срещу петък ще превали и прегърми.

Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 18°С, на 2000 метра – около 12°С.

Времето на Балканите

Очакваме значителни валежи над страните от Западните Балкани. По-приятно ще е времето над Гърция и Източна България. Температурите ще са около климатичната норма за септември.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Проф. Георги Рачев проговори. Докога продължава лятото

Топ климатологът проф. Георги Рачев проговори докога ще имаме...

Сняг натрупа на това място в България, направиха снежен човек СНИМКА

Добро утро, и честит 3-ти сняг! Това лято всеки...

Meteo Balkans с предупреждение за голяма опасност от Северозапад

Циклон над Йонийско море ще напои сахарска България с...

Какво време ни очаква през почивните дни

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще...