петък / 22.09.2023 / 13:51

Проф. Рачев: В четвъртък ще ни е студено, но преди това иде морът!

Дата:

„В четвъртък ще ни е студено. 10-12 градуса ще паднат температурите в сряда срещу четвъртък. След това пак ще стане топло“, каза в ефира на bTV проф. Георги Рачев.

„Има много обяснение за горещото време в Северозападната част на Китай и за това, че това ще е най-топлото лято. Една от големите причини е, че мусонът се забави. Ел Ниньо също оказва влияне, но не се е развихрил. Той ще се развихри и догодина и може би ще задмине 2016 година, която беше най-топлата година на Земята“, заяви той .

„Абсолютен факт е, че градусите на въздуха са се повишили, както и тези на океана. Оттам идва и глобалното затопляне“, подчерта Рачев. 

„Ние искаме нов Закон за туризма, но него го няма“, подчерта Рачев. По думите му нямаме гаранционен фонд, който да гарантира пътуването на българите в чужбина.

Проф. Рачев посочи, че не е изненадващо, че няма персонал у нас. По думите му това са проблеми от години. „За първото полугодие България има толкова туристи, колкото в Албания. Пореден сезон Гърция и Турция правят фантастични сезони“, каза Рачев.

„Световният съвет по туризъм оценява, че тази година приходите от чужденци у нас са с 5 млрд. по-малко спрямо 2019 година. Тогава са били 15 млрд., сега се очаква да бъдат 10 млрд.“, подчерта проф. Рачев.

По думите му зимният туризъм не изпитва толкова сериозни трудности, колкото Черноморието.

„Природата ме научи, че не искам да съм родител номер едно или две. Всяко едно дете се ражда със своя пол. Когато започне да избира парламент и президент, тогава да може и да се самоопредели. Не сме равни от момента, в който яйцеклетката се радели на четири. Любимата ми българска дума е „можем“, посочи проф. Рачев.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Прогноза за 21 септември: Времето отново ще се разваля

 В сутрешните часове около водните басейни ще има условия...

Проф. Георги Рачев проговори. Докога продължава лятото

Топ климатологът проф. Георги Рачев проговори докога ще имаме...

Сняг натрупа на това място в България, направиха снежен човек СНИМКА

Добро утро, и честит 3-ти сняг! Това лято всеки...

Meteo Balkans с предупреждение за голяма опасност от Северозапад

Циклон над Йонийско море ще напои сахарска България с...