неделя 2 април 2023 | 12:11

Проф. Рачев: Към страната ни се носи влажен циклон и в началото на декември ще…

Дата:

„Декември ще започне с едно по-топло време“. Това заяви проф. Георги Рачев в ефира на bTV. По думите му този т, нар. „влажен циклон“ ще донесе доста валежи утре и в четвъртък.

„От 30 ноември до 1 декември сериозно количество дъжд ще падне от Свищов и Смолян на изток, като в Разград вече има и около 1 сантиметър сняг, който обаче няма да се задържи заради дъжда“, каза още проф. Рачев. Той беше категоричен, че в Източна България вали почти навсякъде. Там има и малко по-силен вятър, но нищо притеснително. Температурата на морската вода е около 10-12 градуса, но ще продължи да се понижава.

Декември ще започне с едно хубаво за този сезон време. Към страната ни се носи т.нар. влажен циклон, който ще донесе много валежи. В началото на месеца цяла България ще е в облаци и тази тенденция ще се запази до събота и неделя. Минималните и максималните температури ще са почти еднакви, т.е. разликите между сутрешните и обедните температури няма да са съществени.

За 1 декември цяла България да бъде в облаци, очаква ни доста силен дъжд, на места се очаква 10-20 литра на кв.м., а на други места и повече валежи“, прогнозира проф. Рачев.

По думите му няма да има дневен ход на метеорологичните елементи, т.е. каквото е сутринта, такова ще е на обед и вечерта времето.

„Повечето случаи ще са от дъжд, снегът остава малко по-високо. От петък, през събота и неделя ще имаме леко увеличение на средните температури. Това са високи температури за периода.

Проф. Рачев посочи, че има промени в американския модел и прогнозата е за около половин един градус за по-топло време в началото на декември.

„Европейците си държат на градус-градус и половина, а в България е между 0 и 4 градуса температурната норма. Като се има предвид прогнозата и на двата модела, че ще е по-топло, тази страшна, унищожителна зима я няма засега“, уточни експертът.

По думите му относно валежите американският модел дава по-малко, според европейския модел обаче е точно обраното – валежите ще са в нормата.

„Пампорово ще се покрие с около 10 сантиметра сняг, но в ниското ще вали обилен дъжд. В централните и източните части на страната страна също ще има обилни валежи от дъжд. Евентуално във Велико Търново може да се види и някоя снежинка, но не се очаква образуването на снежна покривка. В събота и неделя (3 и 4 декември) ще е по-скоро топло за сезона, с температури около 5 градуса“, допълва Рачев.

На места е възможно да се прокрадне и слънчев лъч – като например в София. Там се очаква разкъсване на облачността в четвъртък и петък (1 и 2 декември). Температурите ще се движат в диапазона 2-4 градуса. Ако превали сняг, ще е по най-високите части на Витоша.

В следващите 48 часа е възможно да прехвърчат снежинки над Видин, но и там няма да има сериозни валежи. Там също се очакват валежи от дъжд, защото от там ще мине опашката на влажния циклон, който идва от Гърция.

В Северна и Централна Европа ще е по-скоро топло за сезона – може би с около 1 градус повече от нормалното. Нормалните температури ще са около 0 градуса за почти цялата страна и до 4 градуса по морето.

„Активният ски сезон на Пампорово ще започне едва след 15-20 декември“, заяви още проф. Рачев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...