неделя 2 април 2023 | 12:23

Проф. Кантарджиев: Не К-19, а това ще ни вкара масово в болниците, радвайте се, ако е само 3 седмици!

Дата:

Да не създаваме паника! Откакто се помня като лекар, всяка година има грип. Да, ще обхване цялата страна, но няма да е с темпове, с които да не можем да се справим.

Това посочи вирусологът проф. Тодор Кантарджиев по Нова Тв.

Той изтъкна, че в момента най-много случаи на глава на населението има в област Габрово, Шумен и Ямбол, но там не е обявена грипна епидемия. В Бургас случаите са по-малко, но методологията изисква да се обяви епидемия и това е правилното решение.

Има специална програма, която анализира данните за гъстотата на населението, броят на болниците и т.н. „Добре е, че в област Бургас излизат училищата във ваканция, случаите ще намалеят“, коментира вирусологът.

„Мисля, че ще имаме плавно покачване на случаите и в средата на февруари ще е пикът на грипната епидемия“, посочи още той.

По неговите думи, в момента грипът е по-вероятно да ни вкара в болница, отколкото коронавирусът, тъй като „всички сме го минали през последната година“.

„И риновирусите и аденовирусите протичат много тежко. Това, което преди коронавируса минаваше за 1 седмица, сега се радваме, ако е само 3 седмици“, предупреди вирусологът.  

Намалее ли имунитетът, трябва да се внимава и за други инфекции. Всеки трябва да се обърне към лекар, ако се промени характерът на кашлицата, посочи още той.

Който има възможност, трябва да си направи бързия тест, за да се види дали е Омикрон, или грип, обърна внимание експертът. 

„В цял свят осигурителната система плаща за тези неща, а при нас е между 10 и 20 лева. Ако е грип, значи сте щастливец, тъй като лечението е много бързо, антивирусните препарати са много ефикасни“, обясни Кантарджиев.

Един, ако боледува, тези около него с ваксинират без да боледуват – един вид „безплатна ваксина“, посочи професорът.

Това което в момента циркулира в Китай вече беше в Европа, те го забавиха с техните мерки. Заплахата е да не се селектира някаква нова мутация, която да е неприятна. Повече ни притеснява ХВВ варианта, който е в САЩ. 

Според него, ако ще си слагате ваксина за грип, сега е момента, защото след 2 седмици няма да има смисъл. Бустерната ваксина за коронавирус ще увеличи защитата с около 20 процента. 

„Алкохолът в малка доза помага, но по-важното е как дефинираме „малката доза“, посочи професорът. Според него, 30 мл. концентрат дневно могат да ни спасят от грипа. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...