четвъртък / 30.11.2023 / 12:24

Проф. Христова предупреди: Имате ли тези 2 симптоми, значи сте пипнали…

Дата:

Ежегодно имаме по няколко случая 6-8 на малария. Една малка част са вносни. Това се случва в Югозапандна България. Там има огнище, но при подходящо лечение всичко минава бързо. 

Това заяви в ефира на Нова тв проф. Ива Христова, коментирайки новата вълна от случаи на малария в САЩ и каква е възможността ситуацията с тази болест да се влоши и у нас. 

По думите ѝ у нас има условия за маларийни комари, затова се взимат широки мерки срещу популацията на комарите със съответните пръскания. „Първото трябва да е рано през пролетта, за да се унищожат ларвите и малките на комарите“, уточни тя. 

„По Дунава обичайно са по-големи комарните популации. Затова интензивно там се организира пръскане.

При ухапване, обикновено, което наблюдаваме, е една малка папулка, която се дължи на алергичната реакция на организма. При по-алергинчни индивиди пъпката ще е по-голяма.

Всяко следващо ухапване при това подсилва реакцията. Затова след ухапване може да се дават антихистаминови препарати“, каза проф. Христова. 

Комарите у нас предават единствено нилската треска. То дойде от Африка с прелетните птици. Комарът доста продължително време предава между птици, след това коне и чак тогава стига до хората. По тези животни може да съдим за разпространенито на вируса“, разкри експертката. 

През тази година нямаме все още случаи на нилска треска, но сезонът не е дошъл. Случаите са август и септември.

„Тежките случаи при хората са под 1% при заболелите. 80% от болните са безсимптомни.

При останалите няколко дни след ухапването се развива една температура, която преминава за дни. Може да има болки в ставите„, уточни проф. Христова. 

„Може да се използват репеленти, но е хубаво да се защитят откритите места на тялото с ръкави и дълги панталони“, подчертава тя. 

С ракия евентуално може да се намали сърбежа. С антихистаминови препарати, които го има и като гел, може да се намали алергичната реакция, на което се дължат симптомите“, посъветва експертката. 

По думите ѝ, за да не ни хванат летните вируси и да си развалим почивката, най-важното е да поддържаме висока лична хигиена преди да консумираме каквото и да е. Нищо през летния сезон не трябва да се слага в устата без измити ръце. 

„Летните вируси зачестяват обичайно , но вече след ковид нищо не може да ни изтормози. За да не си разваляме отпуската, чисти ръце и внимание какво и откъде консумираме навън“, резюмира проф. Христова. 

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Спрете да наливате бирата по грешния начин

Една студена бира - за мнозина от нас това...

Вижте на кои дати през септември ни удрят мощни магнитни бури

Септември 2023 г. се очаква да е период на...

Eто я колата, с която BMW ще промени автомобилния свят

Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Това е Изцяло...

Не изхвърляйте горчивата краставица, ето защо

Ако човек изглежда весел, красив, в добра форма, казват,...