събота / 10.06.2023 / 4:43

Проф. Чавдар Ботев със скандални разкрития за лечението на К-19 у нас

Дата:

Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика нова вълна от случаи, заяви пред репортери представител на Световната здравна организация.

„Положението не е толкова страшно. Ние с Омикрон се занимаваме от година и три месеца, и ако погледнем в световен аспект – в САЩ имаше период, когато случаите стигаха до милион.

От Нова година бяха около 130 000 души, а сега са 65 000, като постепенно намаляват. В България също бяха намалели случаите, но знаете, че покрай Нова година има раздвижване и имаше увеличения, стигащи до 300 души. Но така или иначе, ако погледнем в света – средната заболеваемост е около 200 случая на 1 милион население“, каза хематологът проф. д-р Чавдар Ботев в студиото на „Денят ON AIR“ по Bg On Air.

По думите му смъртността е около 0,5-0,7%

„Науката изисква по-дълго наблюдение, за да се определи един вариант колко е лек, но като цяло няма наблюдения, че е по-тежък. Вирусът се движи по биологични закони, той трябва да си намери път и да се заразят наново различни субекти.

Спрямо Алфа варианта – Делта вариантът е 5 пъти по-заразен, а спрямо Омикрон – новият вариант е 2 пъти по-заразен от Делта. Но има едно изключение – Китай, където в момента може би има стотици милиони болни“, допълни проф. Ботев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в страната 90% от населението е ваксинирано

„Има бум, но на практика на 10 човека – 9 са безсимптомни, а един е със симптоми. Това е заради ваксините. Проблемът е част от възрастното население, което не е ваксинирано. Те не желаят да приемат западни ваксини, защото го приемат като рисков вариант. Но ние трябва да бъдем спокойни по отношение на Ковид-19“, категоричен е хематологът.

В момента се наблюдават два много тежки случая с грип

„Сатурацията при ковид болните е малко фалшива, при затопляне се вдига до едни стойности, които в нормалната медицина се приемат за несъвместими с живота. Тук нарушението на съдовете е по много специфичен вариант и това, че е една от грешките – някои хора се интубираха, но без да има нужда. За съжаление, не си взехме изводи от всичко това, което се случи“, добави проф. Чавдар Ботев.

„В едно семейство, ако се открие грип А, може само при един да излезе тестът положителен. Заради това трябва да се наблюдава епидемиологично, симптоматиката може да е доста различна. Тези с грип А са много, цели фамилии се разболяват. Всеки го кара индивидуално.

Ниският Витамин D е много важен, общото състояние, придружаващи заболявания. Видях и пациенти, които боледуват от няколко вируса. Просто трябва да се вземат мерки“, добави той.

А защо пост-Ковидът е най-големият проблем?

„Пост-Ковидът е нещо, което очаквахме и дойде със страшна сила. Проблемът е, че се говори малко. Приема се, че от 5 до 80% от хората имат пост-Ковид. За всяко заболяване трябва да се преведат клинични проучвания. Той може да се появи година-две след заболяването.

Ние ще се опитаме да съберем това, което науката е събрала. Те са около 220 пост-Ковид симптома. Ще дадем по-голяма достъпност на хората да ги знаят.

Има хора, които след Ковид-19 са на легло, а те са на 40-50 години.Някои от тях се нуждаят от белодробна трансплантация“, коментира още проф. Ботев. И завърши с това, че трябва да избягваме храните, обработени на висока температура.

„Може да изпиете една лъжица зехтин сутрин на гладно и да окаже влияние върху огромен брой заболявания, и бавно да се пренастрои. Ядките, които консумирате, ги консумирайте сурови.“

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...