Tuesday 28 March 2023

Проф. Аргирова жертва на измама, предупреди че иде К-19 ужас

Date:

Многократно от 3 до 5 пъти е цифрата за заболеваемостта от грип от другите респираторни заболявания. Такава ще е картината до средата на февруари. Това заяви в ефира на БНТ вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.

„В Щатите в момента много разпространен е нов вариант на ковид. Той е много заразен с мутации, които са в шипчестия протеин, но заобикаля ваксините“, заяви тя.

„Не съм напълно сигурна, че е същият вариант, като в Китай“, подчерта тя.

По думите й в Китай много бързо са били свалени мерките и то изведнъж. „Трябваше да има постепенност и това да се случва в течение на времето“, заяви Аргирова.

Според нея има шанс новата мутация от Китай да плъзне по цял свят.

„Този нов щам няма да предизвика голяма вълна от заболявания и хоспитализации, но има нова вътремутация, която предразполага към формиране на вариант, с голям процент на инфекциозност“, каза тя и подчерта, че все пак много голяма част от света е ваксинирана или е изкарала вируса.

„Варицелата и скарлатината са нещо допълнително в този сезон, което не е чак толкова характерно. До голяма степен имат отношение климатичните промени, но и големите детски колективи, които са вече на линия“, смята вирусоложката.

Тя съветва, ако човек чувства и най-малко неразположение, да се изолира. „Най-важното е да не се разнася по-нататък например грипният вирус. Важно е да се пазят възрастните хора, защото там има опасност от влошаване на състоянието“, каза тя и посочи, че някъде около 8-10% от заразените с грип могат да пострадат фатално.

По думите й от грип се умира и той може да допринесе за утежняване на хронични заболявания.

„Не се лекувайте с антибиотици, а антигрипни препарати и ако отивате на масово мероприятие – концерт, кино или пътувате в градския транспорт, по-добре е да се носи маска“, каза Аргирова.

Много хора напоследък ме безпокоят, че съм рекламирала антипаразитно лекарство. Не съм правила такова нещо. Жертва съм на нерегламентирана реклама, не съм предлагала такова нещо, не разбирам дори от такива неща. Не се занимавам с такива неща”, подчерта тя на финал.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

„Маркет линкс“ с ново горещо проучване преди изборите, драмата се заплита

Без ясен победител на изборите към момента - това е...

Внимание! Рекорден удар по джоба на всички български шофьори, щавят ни през…

Увеличаване на цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, безконтролно...

Българите полудяха за апартаменти в тези квартали на София

Сред зоните с най-бързо развитие и най-много сключени сделки...

Лоша новина от ЕС: Откриха още всекидневни храни, които предизвикват рак СПИСЪК

Канцерогенни химични съединения, наречени нитрозамини, са открити в редица...