четвъртък / 30.11.2023 / 12:08

Причината за мъртвата риба в Девин е заводът за бутилиране на минерална вода

Дата:

Екокатастрофа в Родопите, деца събират отровената мъртва риба от реката, а замърсителят е завод за бутилиране на минерална вода в гр. Девин.

„В продължение на поне три километра по течението на Девинска река всичката риба е убита, отровата на „Девин ЕАД“ изби всичката жива риба. Децата от спортния клуб по риболов са вече в 8-и и 9-и клас, но събират отровената риба и плачат“. Така коментира за „Фокус“ подалият сигнала за екокатастрофата журналист, писател и главен секретар на Българската федерация по риболовни спортове Станил Йотов.

„В петък към 15ч. ми се обадиха със сигнала, РИОСВ веднага отиде да вземе проби, пуснаха становище, но междувременно всичката риба – от пъстърва до мряна измря в радиус от около три километра, а всеки ден между 30 и 40 ученици са там. Децата казаха, че една котка се докопала до отровената риба, изяла я и започнала да повръща, смятайте за каква силна отрова иде реч. „Девин“ ЕАД са извадили някакво разрешително наскоро, но това е резултатът“, разказа за медията ни той.

На една от снимките от екокатастрофата в Девин и изтравянето на всичката пъстърва по Девинска река е заснет Валери, ученик в девети клас на гимназия „Христо Ботев“ в Девин. Състезава се с мъжете в националния шампионат по спинингов риболов на пъстърва. В петък цяла вечер е събирал умряла риба. Поне още 30-40 момчета като него ловят пъстърва в убитата река. „Айде сега, ако обичате, някой от Девин АД да отиде при него и останалите пи…ве, и да им каже, че хубавият и емоционален риболов в Девин е приключил, и да си търсят друго занимание до края на ваканцията.“ Станил Йотов публикува и още кадри от екопоразията на Девинска река. „Всичко това са излюпени тази година пъстървички, унищожени от излятите в реката отрови“ и пита: „Що за насилие над природата? Тровили наред… „Девин“ ЕАД, ще спите ли спокойно тази вечер след поразията, която причинихте?“

„24 часа след унищожаването на всичката риба в градската част на Девинска река, в това число и пъстървата в обособената зона за спортен риболов „Хвани и пусни’, нито една голяма телевизия не намери за нужно да покаже чудовищните размери на екокатастрофата. Защо ли? Хора ли трябва да се изтровят, за да обърнете внимание? Няма и извинение даже от отровителите. Накрая ще излезе, че е имало масово самоубийство на риби,“ коментира Йотов.

Темата с изтравянето на Девинска река за него опира до някакъв чудовищен абсурд: „Оказва се, че единият от двата завода за минерална вода имал разрешение от незнамсикой държавен орган да изхвърля в девинска река биологични отпадъци два пъти годишно. Само ще ви кажа, че по свидетелства на колеги риболовци, в реката е измряла не само рибата, а и т.нар. „бентос“ – всякакви видове ручейници, мамарци и др, живеещи по дъното на реката. Не знам какво са изсипали вътре, обаче колегата ми разказа, че едно коте докопало една от събраните риби, изяло я и след малко почнало да повръща!!! Дано някой не се изкуши да си събира от умрялата риба за пържене“, алармира главният секретар на Българската федерация по риболовни спортове.

„Фокус“ потърси за коментар и кмета на гр. Девин Здравко Иванов. Той съобщи за среща с контролните органи и фирмите за бутилиране на вода, насрочена за понеделник и обясни, че преди около две години съвместно с федерацията са направили спортен клуб за децата с режим „Хвани-пусни“. Това е коствало 8-9 години борба, за да запалят малките. „Струваше ни много съвместни усилия да запалим децата, да излязат навън, да не седят на телефоните вкъщи, а да отидат на реката. Поне два пъти в годината провеждаме риболовни състезания за улов на пърстърва, децата се запалиха, взимайки пример от големите на батковите местните клубове по спортен риболов „Девин“ и „Михалково“, научиха тънкостите на улова на пъстърва, това е спорт на принципа „Хвани-пусни“. Децата стриктно и на момента ни сигнализират, когато някой си позволи да сложи риба в раницата. И да, категорично, неминуемо им повлия вида на умрялата риба по цялото течение на реката в рамките на града. Разочаровани са, питат защо, търсят утеха и питат какво правим сега,“ каза за „Фокус“ кметът на гр. Девин Здравко Иванов.

„Както още в петък „Фокус“ ви съобщи РИОСВ – Смолян отиде на проверка и изпрати прессъобщение до медиите с фактологията до момента, в което се казва: „Незабавно са предприети мерки за преустановяване на нерегламентираното заустване, като за допускането му срещу „Девин“ ЕАД ще бъдат наложени административно-наказателни мерки“.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...