петък / 22.09.2023 / 15:18

Потече най-дългата изкуствена река в света,която задмина Панамския канал

Дата:

Тъй като Турция изпитва остър недостиг на вода поради изменението на климата, новият канал Мардин-Джейланпънар от язовира Ататюрк в Шанлиурфа до Мардин в югоизточна Турция започна да доставя жизненоважна вода на близо 506 хиляди декара земеделски земи, която ще бъде стимул фермерите да успеят да увеличат производството си, пише „Марица“.

В рамките на Югоизточния анадолски проект (GAP), многосекторен интегриран проект за регионално развитие, каналът беше завършен и бе пуснат в експлоатация вчера.

Със своята дължина от 221 километра, „каналът на изобилието“ ще позволи на обширни райони от турската част на Месопотамия да получава реколтата три пъти годишно и ще увеличи доходите на фермерите.

„Каналът Мардин-Джейланпънар е най-дългата изкуствена река в ТурцияТой е по-дълъг от Суецкия канал и три пъти по-голям от Панамския канал. 

Когато всички участъци на мащабния проект бъдат завършени, обширни площи земеделска земя, еквивалентни на размер на 70 000 футболни игрища ще бъдат напоявани обилно“, съобщиха от Министерството на земеделието и горите в Анкара.

Изграждането на канала струва 2 милиарда TL ($75 милиона).

С канала от този регион ще се задоволяват 35% от нуждите на страната от зърно.

Историческо събитие е, че водата на река Ефрат ще се срещне с плодородните земи на горна Месопотамия“, заяви пред местните медии Дурсун Йълдъз, ръководител на Асоциацията за водна политика.

Йълдъз отбеляза, че проектът е настроен да удвои селскостопанските добиви, като разшири гамата от продукти извън зърнените култури, за да включи цитрусови плодове и парниково отглеждане.

Довеждането на водата от Ефрат до Мардинската равнина не само ще бъде от полза за региона и Турция, но също така ще допринесе значително за продоволствената сигурност и на съседните страни.

Йълдъз заяви, че прекомерното използване на намаляващите подпочвени води в региона през последните три десетилетия също ще бъде ограничено.

Мехмет Шериф Йотер, ръководител на Центъра за търговия със зърно Къзълтепе, също подчерта, че каналът може да създаде работа за приблизително 300 000 души.

„Каналът ще напоява тези земи и те ще изхранват цялата нация. Проектът ще вдъхне живот на региона“, допълни Йотер.

Понастоящем жънем два пъти годишно. С канала, в някои райони, дори може да са възможни три реколти годишно. Мардинската равнина в момента отговаря на 20% от нуждите на страната от пшеница и бобови растения. След като каналът започне да функционира напълно, Мардинската равнина ще задоволява поне 35% от нуждите на страната ни. Ако производството процъфтява, външната ни зависимост ще намалее“, добави той.

Ремзи Текин, фермер от област Къзълтепе, заяви, че страдат от недостиг на вода поради горещините през лятото. 

„Производителите ще бъдат облекчени, след като проектът приключи. В момента ние черпим вода от 600-700 метрови кладенци.

След като ние получим водата от канала в Месопотамската равнина, нашите нужди от напояване ще бъдат задоволени, без да разчитаме на външни източници“, заключи той

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Стадо овце изядоха 100 кг канабис в Гърция

Стадо овце изяде близо 100 кг канабис за медицински...

Разходите на САЩ в Украйна в четири диаграми

Съединените щати са вложили повече от сто милиарда долара...

Гърция под блокада заради мащабна стачка

Гърция е под блокада днес заради стачка в редица...

Напрежението ескалира! Полша поряза тежко Украйна заради вноса на зърното

Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви,...