четвъртък / 30.11.2023 / 12:36

Поредна провокация на македонците за историята, съсипаха ги със 150 документа

Дата:

Македонското издание Topsport.mk излезе със заглавие, че феновете на Левски са издигнали обидни слогани и са използвали антимакедонски скандирания по време вчерашния мач срещу Шкупи. „Сините“ спечелиха с 1:0 е елиминираха тима от Скопие с общ резултат 3:0 във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

По време на двубоя, игран на „Герена“, сектор „Б“ направи хореография, отбелязваща 120-годишнината от Илинденско-преображенското въстание. Беше опънат огромен транспарант: „Илинден, майко, Илинден – за българите Великден“. Освен това се появи надпис с цитат на българския революционер Тодор Александров: „Който каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, а който каже че не съм българин, ще му отрежа главата!“.

Според Topsport.mk, хореографията и надписите са обидни за македонския народ и най-големия празник Илинден, както и скандиранията „Илинден е за българите Великден“.

Изданието обаче получи жесток удар от страница във „Фейсбук“ с името „Македонски Документи“, която твърди, че се поддържа от българи от Македония. Страницата показва на Topsport.mk и агенция „Maktax”, която препечатва статията, 150 исторически документи, доказващи, че участниците във въстанието през 1903 г. са македонски българи.

Освен това се поставят няколко неудобни въпроса към днешните жители на Вардарска Македония.

ТЕКСТЪТ НА „МАКЕДОНСКИ ДОКУМЕНТИ“
Какво точно е обидното? Истината?
Няколко неудобни въпроси към днешните вардарци:
1. Колко от основателите на ВМОРО са живели в Скопие и колко в София, и къде са ми вечните покои в Скопие или в София?
2. Колко от организаторите на Илиденското въстание са живели в Скопие и колко в София, и къде живеят повечето техни потомци/внуци в Скопие или в София?
3. Колко илинденски войводи и илинденци са живели в Скопие и колко живеят във Вардарска Македония след първата и втората сръбска окупация? И колко са намерили спасение в София и България, където до ден-днешен живеят повечето внуци на героите от Илиденското въстание? Скопие – НЕ!
4. Кой тим има повече фенове сред внуците на илинденските герои? Кой отбор има повече фенове сред истинските македонци – Вардар Скопие, Пелистер Битоля, Шкупи или ЛЕВСКИ? Отговорът е лесен – ЛЕВСКИ София!

По-големият дял от днешните юго-македонци нямате връзка със старите илинденци, нямате връзка и със старите македонци от края на 19 и началото на 20 век. Нямате право да смятате, че терминът МАКЕДОНЕЦ ви приляга, прилягат ви само Тито и Колишевски, Югославия, Шкупи, Бранко Цървенковски, Митето Апашиев и Северна (Вардарска) Македония. Старите илинденци са били предимно македонски българи, борили са се и умирали за човешките права и свобода на всички македонци! И за македонските власи, и за македонските албанци, и за македонските гърци, и за македонските турци, и за македонските цигани, и за македонските сърби, а също и за (двамата-трима) етнически македонци.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

ЦСКА взе решение за треньор

Треньорът Георги Давидов ще изпълни втората година от договора...

Забъркаха в скандал Стефка Костадинова

Фалшиви интервюта рекламират лекарства, като използват имената и авторитета...

Исторически успех:Цанко Цанков преплува 37 км в студените води на Тихия океан

Световният рекордьор Цанко Цанков извърши поредното си геройство. 36-годишния бургазлия е първият българин, успешно...

Сребрен медал за българката Боряна Калейн на Световното по художествена гимнастика

Сребърен медал за Боряна Калейн във финала на бухалки на...