четвъртък / 30.11.2023 / 12:12

По Черноморието: Цунами вълните се завръщат, а от тази дата времето се преобръща кошмарно

Дата:

Жълт код за горещо време през последните дни, температурите достигнаха 38-40 градуса. Синоптикът Петър Янков заяви, че горещото време, с температури над 33 градуса, ще продължи събота и неделя. 

Днес малко ще се понижат температурите, тъй като над страната ще се настани топла, но влажна въздушна маса. Повече ще вали в Дунавската равнина.

През нощта срещу петък около 15 л/кв.м превалявания се очакват в района на Русе и Силистра. Събота и неделя отново ни очаква много слънце с температури между 33 и 38-39 градуса“, прогнозира той в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

„Вълнението по морето в събота ще се увеличи, вълните ще достигат два метра по южното крайбрежие и метър – метър и половина по северното. В неделя вълнението ще отслабне, но се очаква мъртво такова“, стана ясно още от думите на Янков. пред 

Синоптикът добави, че времето ще бъде подходящо за високопланински туризъм. На височина над 2500 температурите ще бъдат между 14 и 17 градуса, около 1500 – между 24 и 26-27 градуса. Валежи не се очакват.

„Докато в Западна Европа температурите са между 22 и 28 градуса, над източната половина от континента от юг се пренася топъл и сух въздух. Това е главната причина за високите температури.

До края на август рекорди не се очакват. Ще има високи температури в началото на септември, чувствително ще се повишат градусите между 3-и и 5-и, за да преминат в дългосрочен план студени и влажни въздушни маси. Очаква се много слънце в началото на септември и до 39 градуса в южните райони“, прогнозира Янков.

И отбеляза, че след тези дати времето ще се преобърне и температурите чувствително ще се понижават

По думите на синоптика в Гърция обстановката за прогнозиране на пожари е по-лесна в сравнение с тази у нас. А при нас има условия за пожари в Странджа, Сакар и Добруджа

„Интересни са мерките, които взимат нашите южни съседи – ограничаване на туристи и други хора в гористи местности. При нас не съм чул да се прилагат тези сериозни забрани.

Хубав пример е и при нас да се прилагат, по-добре превантивно да се вземат мерки“, подчерта Янков.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Прогноза за 21 септември: Времето отново ще се разваля

 В сутрешните часове около водните басейни ще има условия...

Проф. Георги Рачев проговори. Докога продължава лятото

Топ климатологът проф. Георги Рачев проговори докога ще имаме...

Сняг натрупа на това място в България, направиха снежен човек СНИМКА

Добро утро, и честит 3-ти сняг! Това лято всеки...

Meteo Balkans с предупреждение за голяма опасност от Северозапад

Циклон над Йонийско море ще напои сахарска България с...