четвъртък / 30.11.2023 / 12:48

Първи опити за навлизане на лабораторно месо на европейския пазар

Дата:


Израелският производител на лабораторно месо „Алеф фармс“ прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, започвайки от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение. Това съобщи самата компания, цитирана от Франс прес.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо, се посочва в комюнике.

Този стартъп, базиран в Реховот, предградие на Тел Авив, вече е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви пред АФП неин говорител.

В Швейцария „Алеф фармс“ е обединила усилията си с верига супермаркети – най-големият търговец на дребно в алпийската страна, станал акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на тази нова технология.

Няколко стартъпи са „нахлули“ в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни. Нидерландската компания „Моса мийт“ (Mosa Meat) бе първата, която представи пред обществеността „ин витро“ стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към настоящия момент производствените разходи продължават да са много високи.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Спрете да наливате бирата по грешния начин

Една студена бира - за мнозина от нас това...

Вижте на кои дати през септември ни удрят мощни магнитни бури

Септември 2023 г. се очаква да е период на...

Eто я колата, с която BMW ще промени автомобилния свят

Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Това е Изцяло...

Не изхвърляйте горчивата краставица, ето защо

Ако човек изглежда весел, красив, в добра форма, казват,...